När du tänker på de skandinaviska länderna är det kanske fjordar, oländig terräng, och snöiga landskap du föreställer dig. Men att göra en roadtrip i Norge ger en djupare förståelse av hur mycket av landets natursköna miljö som går den vanliga besökaren förbi. Allt det som resande med flyg eller båt faktiskt missar.
Vi valde Oslo som startpunkt och körde sedan i västlig riktning till kusten. Efter det fortsatte vi vidare norrut mot ögruppen Lofoten, som sticker ut som en spets i Norska havet. Vi fick inte bara njuta av fantastiska vyer som vi tidigare bara sett på bild, utan också möta den gästvänliga lokalbefolkningen i de små städerna och i fiskebyarna längs vägen. Dessutom passade vi på att göra utflykter, fotvandra och njuta av andra utomhusaktiviteter.
Färdbeskrivning: Från Oslo till Lofoten
TIDSÅTGÅNG | 48 timmar |
---|---|
KÖRSTRÄCKA | 2762 km (1716 miles) |
Resan tog sin början när vi flög från Paris till Oslo Gardermoen Airport. Vi hämtade ut hyrbilen som vi skulle köra under vår roadtrip – en Volvo XC40 SUV – hos Sixt på flygplatsen. En SUV är perfekt för längre bilresor, och vi hade planerat att pressa många mil ur den. Vi startade på den norska västkusten och körde norrut för att kryssa mellan några öar och njuta av den makalösa utsikten.
1. Den hisnande utsikten från Preikestolen
Klippan Preikestolen, som skjuter ut högt över fjorden nedanför, betyder ”predikstolen” på svenska, och härifrån kan du ta fenomenala bilder. Detta är ingen större hemlighet så du kommer troligtvis stöta på många andra turister som kommit för att se klippan som reser sig 604 meter över Lysefjorden. Klippans dragningskraft beror på den plana ytan på toppen. Du måste vandra nästan 6,5 kilometer (enkel väg) från Preikestolen Fjellstue, uppför en måttligt ansträngande lutning. Uppe på toppen får du din belöning, de natursköna vyerna, och du kan vinka till båtarna som passerar långt där nere.
2. Blicka ut över sjön Lovatnet
Färgen på Lovatnet förklarar varför det är värt att stanna till här under din roadtrip, och varför detta är en av våra favoritsjöar i Norge. Kör längs efter stranden medan du beundrar det blågröna vattnet, med fjäll på bägge sidor. Det kristallklara vattnet i sjön kommer från två glaciärer uppe i fjällen. Det ligger två mindre byar i närheten, men det finns även en mycket trevlig campingplats vid sjön, vilket kan vara en fint alternativ under de varmare månaderna. Vem skulle inte vilja vakna upp nära vattnet på morgonen?
3. Kryssa mellan öarna efter Atlanthavsvägen
Om man tittar på Atlanthavsvägen på en karta så ser den ut att sväva över vattnet. Vi hade betraktat foton på den här vägen många gånger på Instagram, så det var fantastiskt att få se den med egna ögon. Anledningen till att den här drygt 8 kilometer långa delen av Fylkesvei 64 är så berömd är för att den ansluter många av de små öarna med fastlandet, med hjälp av gångbroar, viadukter och broar.
4. Stilla liv vid Geirangerfjorden
I den här staden på Norges västra landsända, i fylket Møre og Romsdal, finner du många av naturens egna underverk. Att se Geirangerfjorden – en del av den större Storfjorden – och även vattenfallen, som exempel De syv søstrene, är väldigt populärt bland besökare. Geiranger ligger direkt i anslutning till Fylkesvei 64, och på grund av dess popularitet finns det flertalet inkvarteringsmöjligheter i och omkring staden.
5. På världens topp vid Mardalsfossen
Att besöka Mardalsfossen var en av våra absoluta favoritupplevelser (kanske till och med den bästa på alla resor vi gjort). Fallets vatten forsar ner från 705 meters höjd och det är ett av Europas 10 högsta vattenfall. Du hittar Mardalsfossen inom Nessen kommun i fylket Møre og Romsdal.
6. Upplev de enastående öarna i Lofoten
Lofoten är ett skärgårdsområde som består av en mängd större och mindre öar, och det är ett av de mer ”traditionella” regionerna i Norge. Lofoten är berömt för sitt unika skärgårdslandskap med höga berg i bakgrunden. Bergskedjan ligger vackert innesluten av det öppna havet, och skyddas av vikar, stränder och orörda landområden. Min favoritplats var trakten kring fiskeläget Reine, där det fanns natursköna ställen att vandra på, samt de hänförande vyerna över fiskebyarna och fjordarnas v-formade dalar. Det var verkligen en av de mest magiska platser jag besökt på länge.
7. Avsluta med att bergsvandra på ön Senja
Vårt sjunde och sista stopp blev på Norges näst största ö, Senja. Där njöt vi av en sista vandringstur uppför berget Segla för att ta in den otroliga utsikten över fjordarna och byarna i området.
Som du förstår så älskade vi Norge och tycker att det är en fantastisk destination att besöka, antingen tillsammans med familj eller vänner. Det är dock speciellt givande för friluftsfantaster. Eftersom Norge är dyrt, jämfört med andra länder i Europa, bodde vi främst på campingplatser. Vi körde långt och länge, och vid dagens slut var det skönt att ta en dusch, äta varm mat och koppla upp sig via wifi. Till sist, här kommer något av det bästa med Norge:
Maten: Det är svårt att lista de bästa ställena att äta på, eftersom de lokala produkterna och rätterna är unika. Vi testade mesost för första gången och tyckte det var jättegott. Och du bara måste äta färsk lax, samt provsmaka andra norska fisksorter.
Människorna: De som vi träffade på i Norge verkade väldigt lyckliga och glada. Klyftan mellan rika och fattiga i landet är den minsta i den utvecklade världen. Norrmännen toppar ligan i allt från välfärd till jämställdhet.
Husen: Färgerna på husen är också speciella. Den vanligaste färgen är röd, sedan kommer gult och vitt. Det var underbart att se de små stugorna i det gigantiska landskapet som bara tog andan ur en.
Vi som gjorde resan:
Giulia Woergartner, @giuligartner på Instagram, är en rese- och livsstilsfotograf från norra Italien. Hon är numera bosatt i Dolomiterna.
Yann Bervas är en fransk fotograf som ofta arbetar och reser tillsammans med Giulia. Du hittar honom på Instagram som @yann__b