Svenskarna är ett läsande folk, och allra helst läser vi deckare. Allt från Maria Lang till Kurt Wallander och Millennium-trilogin. Vi har också ett stort antal deckarförfattare i vårt land och de bidrar till en enorm produktion av böcker att välja mellan. Varför inte planera en bilsemester eller bara ta en biltur och besöka 5 deckarstäder i sommar? Se dina favoritkaraktärers hem, arbetsplats och ett urval brottsplatser. I många fall erbjuds guidade turer.
Att välja ut böcker och städer är svårt för det finns så oerhört många svenska deckare, och de utspelar sig i alla möjliga städer. Tanken med urvalet är att du ska kunna planera en liten bilsemester och köra mellan städerna i södra Sverige, men det finns även många fina deckarstäder i Mellansverige och resten av Norrland. Det är bara att plocka ut din favoritdeckare och söka dig fram till de platser som nämns i storyn. Mycket nöje!
1) Ystad och Kurt Wallander
Det går förstås inte att skriva en sådan här artikel utan att först nämna Henning Mankell och hans succéromaner om poliskommissarie Kurt Wallander. Efter 12 böcker samt ett flertal filmer och tv-serier är Mankell ett namn de flesta deckarälskare känner igen. Med Wallander satte han dessutom Ystad på kartan, nationellt såväl som internationellt.
Ystads kommun har givetvis tagit vara på framgångarna och förutom att köra eller gå runt på egen hand kan du välja att följa med på en guidad Wallandertur. Då får du se de viktigaste platserna från böckerna. Turerna sker tills fots, med buss ‒ eller med öppen veteranbrandbil.
Om du väljer att söka dig fram på egen hand bör du inte missa följande platser:
- Mariagatan 10 – I både filmerna och tv-versionerna har exteriörerna till Kurt Wallanders lägenhet ofta filmats på plats på den numera berömda Mariagatan i Ystad. Interiören kan du å andra sidan se på…
- Ystad Studios Visitor Center – Förutom Wallanders hem kan du här titta på rekvisita från filmerna, lyssna på klassisk musik, sitta vid skrivbordet på “polisstationen”, samt ta selfies i autentiska Wallandermiljöer. I ett rum tillägnat Henning Mankell kan du bläddra i hans böcker, både svenska och ett antal som givits ut på andra språk.
- Fridolfs konditori – Beställ kaffe och “sillamacka”, eller en Wallanderbakelse med polisblått marsipantäcke. Du kan också passa på att känna in atmosfären på poliskommissarie Wallanders favoritfik, som förekommit i ett flertal filmer och tv-avsnitt.
- Klostret i Ystad – Klostret har använts i flera Wallanderfilmer, bland annat i egenskap av rysk ortodox kyrka. Franciskanerklostret från 1267 är för övrigt Sveriges äldsta.
- Mossbystrand Naturreservat – Här hittar du en fantastisk badstrand. Ja, längs hela kusten kring Ystad ‒ i båda riktningarna ‒ ligger flera fina naturreservat och många stränder. Ta bilen och kör till den strand du gillar bäst. Om du inte har egen bil kan du hyra en hos Sixt på Sturups flygplats.
Läs mer om Wallanderska platser på webbsidan På tur i Kurt Wallanders fotspår i Skåne, eller genom att söka på sajten In the footsteps of Wallander.
2) Fjällbacka, Erica Falck och Patrik Hedström
Fjällbacka är ett litet fiskeläge i Bohuslän och samhället förde en tynande tillvaro innan bygdens dotter, Camilla Läckberg, började skriva sina deckarromaner som utspelar sig på orten. Hela tio böcker har det blivit om författaren Erica Falck och polisen Patrik Hedström.
Fjällbacka har sett en ökande turism sedan böckerna kom ut och många lokala guider anordnar speciella Läckbergvandringar. Om du vill se så många platser som möjligt bör du ha tillgång till bil. Närmsta Sixt-kontor finns 5 mil bort i Uddevalla.
För en Fjällbackatur på egen hand kan du välja att åka till följande platser:
- Centrala Fjällbacka – Fjällbacka kyrka i nygotisk stil och av äkta bohusgranit är en fröjd för ögat och väl värd ett besök. I Fjällbacka centrum står skådespelerskan Ingrid Bergman staty på sitt eget torg, Ingrid Bergmans Torg. Platserna förekommer i flera av Läckbergs böcker, bland annat i Predikanten (2004) respektive Tyskungen (2007).
- Sälviks badplats – Den här fina och barnvänliga badstranden förekommer i Läckbergs debutroman Isprinsessan (2003). Närheten till Fjällbacka och campingen gör stranden till ett hett tips för barnfamiljer. Ett mysig mål för en picknick eller badutflykt på sommaren.
- Kungsklyftan – I boken Predikanten (2004) hittas en kvinna död i Kungsklyftan i Vetteberget. Platsen är också känd som “Helvetesgapet” tack vare filmen om Ronja Rövardotter, men klyftan fick sitt namn sedan kung Oscar II varit på besök i trakten år 1887.
- Hällristningsområdet Vitlycke museum – I boken Stenhuggaren (2005) fick hällristningsmuseet bli ett substitut för “porrklubbar och spelhallar”. Förutom de av Unesco världsarvsklassade hällristningarna (dagliga guidningar) kan du besöka museibutiken Rock Art Shop samt fika på Café Bronze.
- Tanumshede Gestgifverie – Gästgiveriet, som funnits sedan 1663, förekommer i boken Olycksfågeln från 2006. Här kan du ‒ förutom äta gott ‒ även gå en runda eller två på golfbanan. En perfekt avslutning på bilturen.
Läs mer om platserna från Fjällbacka-serien på En annan sida av Tanum, eller genom att besöka Camilla Läckbergs hemsida.
3) Norrköping och Jana Berzelius
Emelie Schepp är en nykomling på deckarhimlen, men hon är ingalunda någon dununge. Schepp har hunnit släppa fem böcker på sex år om åklagare Jana Berzelius, och tre gånger har hon blivit utsedd till Årets deckarförfattare (2016, 2017 och 2018).
Böckerna utspelar sig i Norrköping, Schepps tidigare hemstad, och sedan maj 2019 erbjuds “deckarvandringar” till ett urval platser, samt i Industrilandskapet som har anknytning till stadens industrialistiska bakgrund.
Besök följande platser i Norrköping om du vill se var Jana Berzelius håller till:
- Kvarteret Knäppingsborg – Här har Jana Berzelius sitt hem. I böckerna händer och sker en hel del i detta kvarter. Knäppingsborg har gamla anor och har hyst kvarnrörelse, snustillverkning, magasin och mycket annat i industrialismens gryning. Guidade vandringar ger dig mer information (se tipsrutan nedan).
- Motala ström – Motala ström, eller bara “Strömmen”, rinner genom flera städer och däribland Norrköping. Soliga dagar ger älven staden dess mysiga atmosfär, men Emelie Schepp gör vad hon kan för att ändra på det. I boken Broder Jakob (2019) flöt det upp mer än ett kvinnolik i det mörka vattnet.
- Norrköpings centralstation – I boken Vita spår (2016) blir ett X2000-tåg stående inne på Norrköpings centralstation för att ett mord begåtts ombord. Stationsbyggnaden med den tillhörande parken framför är fina exempel på gammal god svensk järnvägsarkitektur.
- Lindö – I Emelie Schepps debutroman Märkta för livet (2013) blir en man skjuten i sitt eget vardagsrum i villaförorten Lindö. Barnfamiljer kan med fördel besöka verklighetens Lindö som bjuder på pittoresk småbåtshamn, glassbar, minigolf och trevliga Lindöbadet. Saknar du bil så besöker du bara ett av Sixt-kontoren i Norrköping.
Följ med på en guidad vandring i Jana Berzelius och Industrilandskapets spår. Läs mer på Upplev Norrköping.
4) Stockholm, Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist
En succétrilogi som naturligtvis måste nämnas är Stieg Larssons Millennium-serie. Böckerna blev inte bara populära på hemmaplan ‒ de är oerhört omtyckta även internationellt. De svenska och amerikanska filmerna har gett karaktären Lisbeth Salander ren kultstatus. År 2019 färdigställde David Lagercrantz den sista boken i den fristående fortsättningen (också en trilogi), men för stunden fokuserar vi på Larssons originalberättelser.
De viktigaste nyckelplatserna, som exempelvis Mikael Blomkvists hem och Millennium-redaktionen, ligger inom gångavstånd till varandra på Södermalm i centrala Stockholm. Med egen bil, eller en hyrbil från Sixt, tar du dig snabbt den ca 5 km långa körsträckan. Kom dock ihåg att det kan vara svårt att hitta parkeringsplats i Stockholms innerstad.
Om du är på jakt efter Salander/Blomkvist kan du söka dem på följande platser:
- Bellmansgatan 1 – Mikael Blomkvists lägenhet på Södermalm har en fantastisk utsikt över staden. Ingen vet varför Larsson valde just det här huset, men i en av lägenheterna bor faktiskt en familj med namnet Blomkvist.
- Mellqvist Kaffebar – Här händer det att karaktärerna stannar till en stund för en fika. Speciellt Blomkvist hinkar kopiösa mängder kaffe (vilket Larsson också gjorde), så det blir många svängar!
- Götgatan 11 – I filmerna är det här Millennium-redaktionen ligger, tidningen som Mikael Blomkvist jobbar för. Tidningen har många likheter med Stieg Larssons egen antirasistiska tidning, Expo.
- Fiskargatan 9 – Den lyxiga penthouselägenhet som Lisbeth Salander köper har den här adressen. Hennes mindre extravaganta barndomshem ligger däremot på Lundagatan, där även Stieg och hans sambo Eva Gabrielsson bodde.
- Kvarnen – På den här mer än 100 år gamla krogen utspelar sig flera scener, både i filmerna och böckerna. Kvarnen har en gammaldags rustik charm och är ett stamhak för många som bor på Söder. Ett bra ställe att avsluta rundturen på.
Läs mer om platser från Millennium-serien på Reseguide Stockholm. Stadsvandring på nätet.
5) Kiruna och Rebecka Martinsson
Åsa Larsson växte upp i Kiruna och började sin yrkesbana som jurist, vilket hjälper henne när hon skriver om åklagaren Rebecka Martinsson. Fem böcker har det blivit hittills om Rebecka, polisinspektören Anna-Maria Mella och dennas poliskollega Sven-Erik Stålnacke, samt både film och tv-serie.
Åsa uttrycker en viss oro för hur det ska gå framöver med historierna. Hennes “gamla” Kiruna håller på att försvinna. Hela staden måste ju flytta på grund av gruvan. Passa på att besöka staden medan tid är. I norra Sverige är avstånden långa, så om du inte har någon egen bil kan du hyra en på flera ställen i Kiruna.
När du åker till Kiruna har du här några förslag på platser du borde se:
- Kiruna kyrka – I Åsa Larssons debutbok Solstorm (2003) blir den religiöse ledaren i en frikyrklig grupp mördad i Kristallkyrkan. Eftersom den inte finns så rekommenderar vi ett besök i Kiruna kyrka istället. Den här vackra träbyggnaden från 1912 är byggd som en magnifik faluröd kåta.
- Jukkasjärvi kyrka – Mönstret upprepar sig. Är det en copycat som mördat prästen? Boken Det blod som spillts (2009) börjar på samma sätt som debutromanen. Ännu en vacker kyrka som blir brottsplats. Jukkasjärvi kyrka är berömd för den originella altartavlan av konstnären Bror Hjorth.
- Torneträsk – I boken Svart stig (2006) hittas en död kvinna i en så kallad ark på Torneträskets is. De små fiskehyddorna på medar används för pimpelfiske vintertid, men fiska går bra oavsett årstid. Den som gillar friska bad kan gärna ta ett dopp i träsket också.
- Abisko turiststation – Turiststationen ligger alldeles intill Torneträsk och hit tar sig mannen som hittade den döda kvinnan. Du kan välja att övernatta på hotellet, vandrarhemmet, i stuga eller på campingen, samt utgå härifrån om du vill fjällvandra.
- Kurravaara – Rebecka Martinssons farmor bodde i Kurravaara och Rebecka tillbringar under serien en hel del tid huset. Förutom sjön ligger här Aurora Camp Kurravaara där du dels kan bo, men där du (beroende på årstid) kan bada bastu, badtunna eller kallbad, samt göra utflykter med skoter, båt eller hundspann. Räkna med midnattssol eller norrsken!
Läs mer om Kiruna på sajten Kiruna Lapland och ett urval guidade turer på Kirunaguideturer (Facebook).