Sverige har så många som 30 nationalparker, från norr till söder. Alla unika på sitt speciella vis, för samtliga har givetvis underbart vacker natur att utforska. De flesta platser gör sig bäst under sommarhalvåret, men det går ju att bege sig ut i naturen oavsett årstid. Det har som bekant mer med kläderna än med vädret att göra… I den här sammanställningen har vi valt ut några kända nationalparker och några som är mindre kända.
Hyr en bil med plats för campingutrustning
För att ta sig till och från nationalparkerna ‒ eller mellan dem om du vill besöka fler ‒ är det bra att ha egen bil. Då kan du packa med dig exempelvis en rejäl matsäck, varma kläder, ett ombyte eller två, vandrarkängor och gummistövlar. Ja, allt möjligt som du kan behöva! Om du campar på området eller i närheten får du också plats med tält och annan utrustning. Vi tipsar om närmaste biluthyrningsställe ifall att du vill hyra bil. Sixt kan även erbjuda kombibilar, SUV:ar och minibussar för extra utrymme, exempelvis om det är många som ska åka med. Nationalparkerna presenteras utan inbördes ordning.
Vadvetjåkka nationalpark
Vadvetjåkka är Sveriges allra nordligaste nationalpark och hör till Kiruna kommun. Här kan du uppleva äkta fjällandskap så som i de mer kända nationalparkerna Abisko och Sarek, men kanske i total ensamhet. Vadvetjåkka är för mer erfarna fjällvandrare som älskar tystnaden, vidderna och den rika fjällfloran. Nationalparken är som mest välbesökt under sensommaren och hösten, och du kan campa var du vill. Tänk dock på att bära med dig allt du behöver ‒ och det inkluderar även ved. Det är dessutom långt till matvaruaffärer och andra bekvämligheter, såsom toaletter. Förutom den karga naturen räknas Sveriges djupaste kalkstensgrottor till de mest spektakulära sevärdheterna.
Närmaste biluthyrningsställe ligger faktiskt i norska Narvik. Om du planerar en resa till Lofoten kan du hyra bil på Svolvær flygplats och sedan göra en avstickare till Vadvetjåkka på den svenska sidan av gränsen. Annars kan du välja Sixt i Kiruna eller Luleå, där det också finns flygplatser.
Söderåsens nationalpark
En bit utanför Helsingborg i Skåne ligger Söderåsens nationalpark. Beroende på vilken av nationalparkens entréer du väljer att åka till tar det cirka 40-45 minuter från Helsingborg centrum. I Söderåsens nationalpark kan du uppleva magnifika ädellövskogar, och bokträden är förstås som allra mest praktfulla under sommarhalvåret. På hösten kan du njuta av det fantastiska färgspelet innan löven faller till marken och skogen gör sig redo för sin vintersömn. Om du väljer att åka till huvudentrén Skäralid rekommenderar vi att du går in och tittar på utställningarna i besökscentrat naturum Söderåsen. Speciellt om du har barn. Här hittar du också den vackra dalgången med branta klippor och trolska vattendrag. För bästa upplevelsen ‒ ta på gummistövlarna eller vandringskängorna! När du blir hungrig, och inte har packat med egen mat, då kan du äta på Skäralids restaurang som ligger i samma byggnad som naturum.
Närmaste biluthyrningsställe ligger antingen i Ängelholm, exempelvis på flygplatsen, eller inne i centrala Helsingborg. Med en hyrbil kan du också utgå ifrån Lund eller Kristianstad. Boende hittar du på orterna eller inom nationalparken. Övernattning är tillåten i raststugor och på utmärkta campingplatser.
Skuleskogen
Skuleskogens nationalpark hittar du på Höga kusten, mittemellan Örnsköldsvik och Härnösand. Här finns inte bara kustnära berg att klättra i utan också urskogen Skuleskogen att utforska. En bra start är att besöka naturum Skuleskogen och titta på utställningarna. Kunnig personal kan ge tips och råd innan du beger dig ut på egen hand i naturen. Det finns ett stort antal vandringsleder att utforska, och utsikten är något du speciellt ska lägga märke till. I nationalparken finns sex stugor som du kan övernatta i året om. Se till att packa med dig allt du behöver, för stugorna är dåligt utrustade. Inte minst toapapper är bra att ta med! Vintertid kan du åka skidor i skogen och på sommaren är det mysigt att glida fram i kanot nere vid Skulebergets fot. Även du som är rullstolsburen kan ta del av områdets charm vid de olika entréerna till nationalparken.
Närmaste biluthyrningsställe ligger antingen i Örnsköldsvik eller Härnösand. Om du råkar komma söderifrån går det också bra att hyra en bil i Sundsvall. Vid de olika entréerna till Skuleskogens nationalpark finns gott om parkeringsplatser. Det gör att det är enkelt att lämna bilen för att fortsätta till fots, på cykel eller ta sig fram på skidor.
Tyresta nationalpark
I Tyresta nationalpark några mil utanför Stockholm kan du uppleva en urskog vars like bara finns i fjällvärlden. Barrskogen dominerar, men här finns också gammal odlingsmark och skärgård att utforska. Besökscentrat heter Naturum Nationalparkernas Hus och här får du hjälp att hitta i nationalparken. Du kan även titta på utställningar, bildspel i Bio Borealis, boka in dig på guidade turer, och besöka butiken. Det finns många fina vandringsstigar, och en slinga är till och med tillgänglig för rullstolar och barnvagnar. På vintern kan du åka skidor i de utmärkta skidspåren. Du kan se olika fåglar och typiska skogsdjur som älgar, harar, rådjur och rävar. Du kan också övernatta på parkområdet, men bara enskilda personer får övernatta vid eldstationerna. Större grupper hänvisas till Mjölnarbostaden vid Stensjödal.
Närmaste biluthyrningsställe ligger i Nacka eller Segeltorp, men vi har många uthyrningsställen i Stockholm. Om du utgår ifrån Stockholm kör du väg 73 mot Nynäshamn, och svänger av mot Brandingen så kommer du snart fram till parkeringsplatsen. Nationalparken är öppen hela året, men har begränsade öppettider vintertid. Naturum har ingen restaurang så ta med matsäck!
Haparanda skärgårds nationalpark
Haparanda skärgård är ett unikt landskap alldeles vid finska gränsen på Sveriges nordligaste kuststräcka vid Bottenviken. Haparanda skärgårds nationalpark innefattar främst en ö. Sandskär har ett brokigt förflutet, bland annat som säljägarstation, och det förekom också att fiskare och sjömän förliste på ön. Till sevärdheterna räknas fornlämningar, ett 1700-talskapell som fortfarande används, och fiskestugor ‒ förutom den fantastiska naturen. Du kan möta gråsälar och många olika fågelsorter här. Strandögontröst och bottenviksmalört är två av de unika växterna som växer på ön. På sommaren är Haparanda-Sandskär det ultimata badstället, men förbered dig på kalla dopp! De långsträckta sandstränderna är dock minst lika makalösa som Västkustens klippor eller Skagens berömda stränder. För att komma ut till Sandskär behöver du egen båt eller så åker du med turbåtarna som erbjuds sommartid.
Närmaste biluthyrningsställe ligger faktiskt i finska Kemi, men du kan hyra bil inne i centrala Luleå och på Kallax flygplats också. Det är ungefär 13 mil mellan Luleå och Haparanda och det tar cirka 1,5 timme att köra. Till Sandskär måste du ta med allt du behöver. Det finns kranar och brunnar, men att ta med eget vatten är ändå ingen dum idé. Du kan tälta på de utmärkta tältplatserna och det finns även stugor att hyra.
Färnebofjärdens nationalpark
I Färnebofjärdens nationalpark får du uppleva ett unikt älvdalslandskap. Nationalparken, som ligger ungefär mitt emellan Gävle och Uppsala, har stenåldernslämningar på några av öarna inom området. Det finns också lämningar från hus och odlingar. Det som odlats har främst varit vinterfoder för kor och andra betesdjur. Nedre Dalälvens översvämningar har skapat gynnsamma förhållanden, och bidrar idag till det rika djurlivet som bland annat inbegriper mård och utter. Döda träd är ypperliga miljöer för ett sextiotal sällsynta skalbaggar och insekter, och fågellivet är mumma för ornitologer. Börja besöket i Naturum Färnebofjärden och ta sedan del av aktiviteter som fiske, vandring, paddling eller lär dig mer om äpplen.
Närmaste biluthyrningsställe hittar du i Sandviken, Gävle eller Uppsala. Vid entrén finns gott om gratis parkeringsplatser, och för övernattning finns allt från enklare vindskydd till bekväma stugor. Om du tältar i Färnebofjärdens nationalpark måste du hålla dig till angivna platser. Den som är intresserad av industri- och kulturhistoria kan för övrigt besöka närliggande Gysinge bruk.
Att tänka på i nationalparker
Nationalparker har fått sin klassificering av en anledning. Detta är ofta väldigt känsliga miljöer och därför finns det också många regler att förhålla sig till när man besöker en nationalpark. Här är en kortfattad lista på några av de vanligaste, men kolla alltid upp vad som gäller innan besöket.
- Visa hänsyn: I en nationalpark måste du vara extra försiktig. Det innebär till exempel att du måste hålla hunden kopplad för att inte störa djurlivet. I vissa fall kanske hunden inte ens får följa med.
- Håll naturen ren: Du måste ta med allt skräp med dig hem, och lämna naturen som du fann den. Så bör du förstås alltid göra, men skräpar du ner i en nationalpark kan du få böta.
- Eldning: Om elden kommer lös i en nationalpark kan ovärderliga miljöer gå till spillo. Se därför till att elda på angivna platser eller kolla upp om du får göra upp eld på annan plats. Tänk också på att du inte alltid får elda kvistar och grenar utan måste medföra egen ved.
- Motorfordon: Det är sällan tillåtet att fritt köra skoter, motorcykel eller båt i en nationalpark. Kolla alltid vad som gäller innan du beger dig ut i naturen!
- Skyltar: Om det finns skyltar som varnar för olika saker ‒ se alltid till att följa dem. Under de olika årstiderna kan det vara farligt att beträda vissa platser, exempelvis svaga isar på vårvintern.
Med det sagt hoppas vi du får en spännande och uppfriskande vistelse i någon av Sveriges vackra nationalparker.
Text: Ingrid Carlsson