Öresundsbron förbinder Malmö och det svenska fastlandet med Köpenhamn, Danmark och kontinenten. Invånarna i regionen har för länge sedan insett fördelarna med bron, men vad finns egentligen att se, göra och uppleva i Malmö och Köpenhamn? Hyr en bil, gör ett besök i två länder ‒ och få en spektakulär broupplevelse på köpet. Det här är del 1 av 2 om dessa två städer och länken mellan dem. Välkommen till Malmö!
Kort Malmöhistorik
Malmö är känd som arbetar- och militärstad. Sedan 1800-talet har flertalet regementen, flottiljer och kårer legat stationerade i och omkring staden. Vid ungefär samma tidpunkt växte många industrier fram, vilket gav Malmö epitetet “arbetarstad”, och från mitten av 1970-talet var Kockumskranen det som dominerade stadsbilden. Sedan man monterade ner den 2002 har annat tagit över, med Turning Torso som det mest iögonenfallande exemplet. På grund av stadens läge är Malmö av idag en spännande smältdegel av olika kulturer och detta mångfald smittar inte minst av sig på utbudet av restauranger och maträtter. Här kan du njuta både en Michelinklassad måltid och utsökt streetfood på en och samma dag. Malmöborna är förstås oerhört stolta över “stadens son” Zlatan Ibrahimović som givetvis betytt mycket för fotbollen, men också för exempelvis besöksnäringen.
Många intressanta museer i Malmö
En sevärdhet väl värd att besöka är Malmöhus slott. Slottet är byggt i renässansstil, som en försvarspost mot anfall från havet, och har både skyddsvallar och vallgrav. I dag hittar du Malmö museer inhysta här och du kan besöka Malmö Konstmuseum, fika på intilliggande Kommendanthusets café, handla färsk fisk i Fiskehoddorna och se 1800-talsväderkvarnen Slottsmöllan. Inte långt ifrån ligger även Teknikens och Sjöfartens hus där du kan kliva ombord på den svensktillverkade u-båten U3. Konstintresserade ska förstås inte missa att uppsöka Moderna Museet Malmö för det senaste inom samtidskonsten. Och gillar du lite bisarra upplevelser kan du även gå till Disgusting Food Museum och ta del av världens äckligaste mat.
Malmö och tv-serien Bron
Tv-serien Bron har i mångt och mycket satt Malmö på kartan internationellt. Poliserna Saga Norén, Martin Rohde och Henrik Sabroe har blivit omåttligt populära och med dem olika stadsdelar och sevärdheter, mest i Malmö men även i Köpenhamn. En av platserna är västra hamnen och Turning Torso. Det är i det här området som Saga har sin lägenhet. Turning Torso är en berömd “skruvad” byggnad som stod klar 2005. Den är till största delen fylld av lägenheter, men har även kontorslokaler längst ned och en konferensdel högst upp. Det går att besöka de översta våningarna enligt bokning.
BESÖK BRONS INSPELNINGSPLATSER:
Om du gillar tv- serien Bron kan du läsa mer om den och besöka kända inspelningsplatser: Visit Skåne/Bron
Malmö ‒ Parkernas stad
I Malmö kan du frossa i parker: Pildammsparken, Kungsparken, Raoul Wallenbergs park, Augustenborgs botaniska takträdgård, och förstås Folkets Park ‒ för att bara nämna några. Sammanlagt finns det 15 större parker och de har alla sin egen karaktär. Den äldsta och en av de mest omtyckta parkerna är Kungsparken. Först kallades den för Slottsparken, men bytte namn efter att kung Oscar II varit på besök. I parken står en berömd fontän i gjutjärn, och två breda alléer leder in till mitten. En annan sevärdhet är den konstgjorda grottan från 1869 med det modernare konstverket “Ormet”. I nära anslutning till Kungsparken ligger Casino Cosmopol, om du känner för att testa lyckan vid spelborden.
LÄS MER OM MALMÖS PARKER: Du kan hitta mer information om Malmös parker på alltimalmo.se och på malmo.se.
Shoppingcenter och vintage
Vad har då Malmö att erbjuda när det gäller shopping? Väldigt mycket faktiskt. Det beror på vad du är ute efter. Om du gillar att shoppa kan du hitta ett flertal större shoppingcenter i centrala stan. Malmöiterna stämmer ofta träff utanför Triangeln som är den mest kända gallerian. Härifrån är det lätt att hitta och följa olika shoppinggator. Gallerian Emporia är också intressant, inte minst på grund av den spännande arkitekturen signerad Gerd Wingårdh. Om du gillar vintage och secondhand kan du besöka Humana, Emmaus och flera mindre butiker. Ta en titt på vintagekartan så hittar du säkert det du söker.
En stad med tydlig miljöprofil
Malmö ligger i framkant när det gäller miljöarbete, och hållbarhet ligger malmöiterna särskilt varmt om hjärtat. Dessutom arbetar man aktivt för att vara en Fairtrade City, det vill säga verka för “rättvis handel och etisk konsumtion”. Detta sker via en diplomering som förnyas varje år. Ett annat intressant projekt är Ekostaden Augustenborg med Augustenborgs Botaniska Takträdgård. I Ekostaden, som var ett gammalt förfallet bostadsområde byggt på 1950-talet, testar man nya och hållbara innovationer på miljöområdet. Ett exempel är renhållningen som man bland annat sköter med häst och vagn. Takträdgården är ytterligare en del i projektet Gröna tak, där man forskar på olika typer av takväxter och -växtlighet. Du kan besöka trädgården året om, men vintertid endast enligt bokning.
Mat av högsta klass
Som vi nämnt tidigare har Malmö mycket att erbjuda på det kulinariska området, bland annat på grund av närheten till kontinenten. Du hittar allt du kan önska, från enklare internationell gatuköksmat till förstklassiga gourmetrestauranger. Malmöborna har rötterna i cirka 175 olika länder och bara det ger dig stora möjligheter att ta del av “världens mat”. Speciellt runt Möllevångstorget, även “Möllan” kallad, finns en uppsjö av matställen med olika profiler och nationaliteter. Om du vill smaka på Michelinklassade rätter kan du boka bord på Vollmers på Tegelgårdsgatan. Räkna med att det kostar, men sen ser maten verkligen ut som små konstverk på tallriken. Smakerna går knappt ens att beskriva, för här snackar vi inte vardagsmat direkt. Eller jo, faktiskt! Vollmers baserar sitt kök på traditionella skånska råvaror och recept.
MALMÖFESTIVALEN: Varje år i augusti brakar Malmöfestivalen loss, och i en dryg vecka fylls gatorna av torgstånd, musik spelas överallt och Malmöborna går man ur huse. Festivalen är en skön mix av konst, kultur, god mat och dryck, uppträdande med kända och okända artister, samt roliga evenemang för barn, och du kan köpa hantverk och andra prylar. 2019 års Malmöfestival blev den 35:te i ordningen.
Öresundsbron ‒ en kort historik
När Öresundsbron skulle börja byggas år 1995 var entusiasmen inte direkt på topp i alla läger. Miljövänner protesterade och oroade sig för vad bron skulle betyda för naturen. De värsta farhågorna har dock inte besannats. Istället har bron öppnat upp en större arbetsmarknad för svenskarna. Många jobbar i Köpenhamn och pendlar över bron varje dag. Danskarna åker inte lika ofta över till Sverige, men alla kan enas om att bron var en bra idé. Om du vill köra bil och semestra i Europa är bron ett smart alternativ till färjetrafiken mellan exempelvis Helsingborg ‒ Helsingør.
Och så utspelade sig förstås många nyckelscener från tv-succén Bron på och omkring Öresundsbron ‒ som faktiskt har huvudrollen! När du åker mellan Malmö och Köpenhamn passerar du den lilla konstgjorda ön Pepparholm som förekommit i flera avsnitt. Om du tittar på exempelvis början på säsong 4 så kan du se ön som då användes som inspelningsplats. Garanterad dramatik utlovas!
I nästa artikel tar vi klivet över sundet från Malmö till Köpenhamn. Artikeln beräknas publiceras i månadsskiftet november‒december.
Text: Ingrid Carlsson