När det gäller helgdagar, eller så kallade ”röda dagar”, vill vi kunna njuta av så många som möjligt – och så lång ledighet som möjligt. I den här artikeln berättar vi hur det ser ut under 2020, och hur du använder dina semesterdagar på bästa sätt. Ta fram kalendern och planera året redan nu.
De röda helgdagarna är som bekant 13 till antalet och utspridda över året. Flera av dem ligger på lördag eller söndag. Men det går att med små medel skapa längre ledighet med hjälp av röda dagar, kläm- och semesterdagar. Speciellt kring jul och nyår. Om ex julafton, midsommarafton och nyårsafton räknas som halvdag eller inte beror på bransch och kollektivavtal. I vårt räkneexempel har vi valt att se dag före röd dag som förkortad arbetsdag, och för att kunna vara ledig “kostar” det en halv semesterdag.
Förslag på ledighet ☀
Varken pingst, nationaldagen eller alla helgons dag infaller på veckodagar, så för att kompensera föreslår vi extra långa ledigheter på sportlovet, påsken och/eller midsommar. Här kan du se när det är sportlov där du bor: Sportlovsvecka
Lathund
28 dec – 5 jan / 2,5 semesterdagar = 9 lediga dagar (Nyår)
4 – 13 april / 3,5 semesterdagar = 10 lediga dagar (Påsk)
25 april – 3 maj / 3,5 semesterdagar = 9 lediga dagar (1:a maj)
16 – 24 maj / 3,5 semesterdagar = 9 lediga dagar (Kristi himmelsfärd)
13 – 21 juni / 4 semesterdagar = 9 lediga dagar (Midsommar)
19 dec – 4 jan / 6 semesterdagar = 16 lediga dagar (Jul & nyår)
Nyåret
När ett nytt år tar sin början har vi redan juldagarna bakom oss, men tack vare trettonhelgen går det att förlänga lovet ytterligare. Oavsett om du varit ledig över julhelgen kan du välja att använda 3,5 semesterdagar och får då en sammanhållen ledighet på nio dagar, från den 28 december till den 5 januari. På så vis får du lång tid på dig att koppla av i hemmets lugna vrå, åka skidor i fjällen eller resa bort från allt nyårsståhej. Passa på att starta året rejält utvilad!
Jullovstips: Den som vill vara ledig extra länge kan ta jullov från den 21 december fram till den 6 januari (17 dagar). Det kräver bara 6 semesterdagar (ifall julafton och nyårsafton räknas som halvdagar).
Påsken
Under påsk har du flera bra alternativ att välja mellan. Om du vill göra en resa till exempelvis Japan, för att beundra de blommande körsbärsträden, går det att pussla ihop en ledighet på 16 dagar, från den 4 till den 19 april. Det kostar dock hela 8 semesterdagar (om inte skärtorsdag räknas som halvdag). Om du inte vill resa så långt kan vi rekommendera Österlen i Skåne.
Valborgsmässoafton och 1 maj
Arbetarnas fridag infaller 2020 på en fredag, vilket inte är helt gynnsamt när det gäller klämdagar. Om du dock är beredd att ge upp 3,5 semesterdagar (Valborgsmässoafton räknas som halvdag) kan du vara ledig 9 dagar i rad, från den 25 april till den 3 maj. Det kan vara bra att välkomna våren med sköna lediga dagar. I vårsolen laddar du batterierna efter vintern som bäst!
Kristi himmelsfärd
Den 21 maj infaller Kristi himmelsfärdsdag. För att skapa ännu en välbehövlig (?) återhämtningsperiod kan du ta ledigt den 16-24 maj. Det enda som behövs är 4 semesterdagar så får du sammanlagt nio dagar i rad att använda till en resa eller lata dagar på hemmaplan. Inte så dumt att kickstarta sommaren med en minisemester redan i maj!
Midsommar
Midsommarafton den 19 juni är precis som vanligt en fredag. Det gör det mindre enkelt att få ihop en längre ledighet. Dessutom vill de flesta spara dagarna till den “riktiga” semestern. Den kan ju mycket väl infalla direkt efter midsommar för vissa. Men om du vill ha möjlighet till några fria dagar så “kostar” det bara 4 semesterdagar mellan den 13 och 21 juni, och du får nio lediga dagar i rad.
Julen
December 2019 bjuder på fina möjligheter till sammanhållande julledighet, så även 2020. Julafton infaller på en torsdag, vilket innebär att du kan få 16 dagars jullov med hjälp av endast 5-6 semesterdagar. Om du däremot är beredd att använda cirka 10 semesterdagar kan du njuta av hela 23 dagars avkoppling i familj och goda vänners lag. Vilken härlig chans att mysa extra länge med glöggen och julklapparna!
Ett sista tips från oss:
Om du är ute tidigt när du bokar en hyrbil från Sixt så kan du dra nytta av speciella erbjudanden och rabatter. På så vis får du en bra och avkopplande semester, och kan planera dina aktiviteter i lugn och ro. Njut av det bästa som år 2020 kan ge dig.
Text: Ingrid Carlsson