Vi har kommit fram till den sista artikeln i serien om svenska öar. Den här gången tar vi en närmare titt på öarna på Västkusten. Här finns både regelrätta “semesteröar”, men också Hisingen som är en viktig del av Göteborg. Ön utgör faktiskt nära hälften av stadens yta. Vi åker också på upptäcksfärd i Göteborgs skärgård och lägger till vid de största öarna. Varmt välkommen till Västkusten!
För sista gången kikar vi på Wikipedias lista över Sveriges största öar*. Utanför Göteborg och på Västkusten finns en samling större öar som ingår i den populära skärgården. Trots att den räknas som mindre än Stockholms dito så sägs den faktiskt omfatta runt 1000 öar. Vi siktar in oss på de tre största, och sveper sedan med några av de mindre holmarna på samma gång. Resan tar sin början i hamnen inne i centrala Göteborg.
De tre största öarna på Västkusten
Hisingen (5)*
Härmed presenterar vi den första av öarna på Västkusten – Hisingen – som alltså är en del av staden Göteborg och utgör hälften av dess yta. Hisingen bör inte förväxlas med Hisings Backa som är en av flera stadsdelar som återfinns på ön. En fjärdedel av göteborgarna bor på Hisingen som förbinds med fastlandet via Tingstadstunneln samt flera broar, varav Älvsborgsbron och Götaälvsbron är de mest kända. Inom kort kommer Götaälvsbron, som stod klar 1939, att ersättas av den nybyggda Hisingsbron.
Tillsammans med Göteborgs fastland hyser Hisingen Skandinaviens största hamn. Ön blev center för den industriella utvecklingen med flertalet numera nedlagda skeppsvarv. Dessa omvandlas idag framgångsrikt till nya bostadsområden. Viktiga landmärken har dock bevarats, såsom de två kranarna som finns kvar av Götaverken Cityvarvet i Lundby och den gigantiska bockkranen i Eriksberg. Med andra ord finns det fortfarande mycket för industrihistoriska nördar att upptäcka, och den som gillar att promenera längs vatten lär uppskatta Erikbergskajens hamnpromenad.
Att göra på Hisingen
Om du föredrar sol, bad och nöjen så finns det en hel del att skriva upp på att göra-listan. På den västra delen av ön ligger Torslanda som har flera fina stränder. Lillebybadet är trevligt för de lite äldre, och barnfamiljer uppskattar den långgrunda stranden på Sillviks havsbad. Föredrar du att svettas ordentligt kan du besöka bastun i Frihamnen. Den har förstås, på typiskt Göteborgsmanér, fått smeknamnet “Svettekôrka” efter den välkända fisksaluhallen Feskekôrka. Allmänna badet strax intill kallas i folkmun för “Pöl Harbour” och här kan du bada i havsvatten mitt i stan.
På tal om fisk så hittar du många spännande restauranger på Hisingen. På Lindholmen kan du äta lunch varje dag på Lindholmen Streetfood Market som drivs av Kooperativet. Ett annat tips är Vegabryggeriet som dels brygger egen öl och dels “röker allt som går att äta”, enligt hemsidan.
Utöver bad och mat finns Göteborgs högsta berg, Ramberget, på Hisingen. Klättrar du upp på toppen ser du hela Göteborg från ovan. I anslutning ligger även Keillers Park som är ett omtyckt rekreationsområde.
Orust (4)*
Vi har skrivit om Orust tidigare, men det finns givetvis mer att berätta om denna Sveriges fjärde största ö. Närheten till havet gör att du kan njuta havets läckerheter på ön. Ett exempel är Havslogiet i Mollösund, där du även kan hyra rum. Om du bara vill handla fisk och skaldjur är En Bohuslänsk Deli ett förslag. Bryggvingen Restaurang & Fiskaffär på ön Lyr i Orust skärgård bjuder på förstklassig mat, men var beredd på att det kostar!
Om du väl befinner dig på Orust kan du passa på att utforska skärgården. Det finns många små och stora öar runt omkring. De bjuder på vacker natur, utsökta matupplevelser och mycket annat. Gör en båtutflykt med ångaren Bohuslän som utgår från Stenpiren i Göteborg. Gillar du att fiska kan du hänga med ut med Fjordguiderna, och om du vill se sälar kan du åka på sälsafari med Hallas Båt & Fiske.
Och vill du uppleva något udda kan MUMA vara rätt för dig. Det är ett konstprojekt där man med hjälp av muralmålningar vill lyfta fram kvinnornas historia på Orust. Föredrar du istället konsthantverk och trädgårdsanläggning, då är Bergholtz Trädgård & Hantverk i Torp värt ett besök.
Tjörn (7)*
Tjörn är den tredje största av öarna på Västkusten (sjua nationellt), och ett paradis för den som älskar att cykla. Hyr en gravel, mountainbike eller vanlig cykel och bege dig ut på vägarna på Tjörn. Cykla genom ett omväxlande landskap på nästan bilfria vägar. Sommartid kan du stanna för ett dopp närhelst andan faller på. Välj den längre rutten (6,7 km) eller den kortare “Badplatsrundan” (3,6 km). Den som gillar konst kan välja att cykla konstrundan (12 km) där även Nordiska Akvarellmuseet i Skärhamn finns med.
Tjörn är ett paradis för paddlare också, speciellt då havskajak. Oavsett om du är proffs eller nybörjare så finns något som passar just dig. Du kan välja en vanlig kajak, en fiskekajak eller en stand up paddelboard (SUP), och alla får instruktioner och råd innan avfärd. De osäkra kan välja en guidad tur eller gå paddelkurs. Kajaktiv erbjuder det mesta!
Den historieintresserade kan lära sig mer om sillfisket genom tiderna på Sillens hus på Klädesholmen. Om fisket lockar kan du även besöka det gamla trankokeriet “Kålhuvudet” i Kyrkesund. I Pilane finns det lämningar från brons- och järnålder, samt hällristningar att titta på.
Ja, i Göteborgs skärgård och på de tre största öarna saknas inte aktiviteter. Sedan är det ofta just aktiviteter man vill slippa, och då finns havet, stränderna och naturen där som ett självklart medel för avkoppling. Här hittar du faktiskt de bästa av världar sida vid sida, övärlden och staden.
* Nummer på Wikipedias lista