Colosseum är en av Roms mest kända profiler. Det finns många märkliga fakta och kuriosa om den storslagna amfiteatern, saker som kanske inte alla känner till. Här får du veta mer om fem av dem.
5) Imponerande storlek
Colosseum i Rom är den största antika byggnaden för underhållning i Italien. Den har en omkrets på 527 meter, inuti mäter arenan 86×54 meter och den har en yta på 3357 m². Tvåa och trea storleksmässigt, efter Colosseum, kommer arenorna i Capua och i Verona.
4) Iscensatta sjöslag
Vi vet att Colosseum var skådeplats för olika typer av spektakel. Mest känt är att gladiatorer fick kämpa mot varandra eller mot vilda djur. Däremot känner du kanske inte till en annan märklig sak om Colosseum. Utöver de ordinarie gladiatorstriderna anordnades även så kallade naumaki. Det här var storslagna iscensättningar av riktiga och berömda sjöslag.
De som tvingades kämpa i dessa strider var vanligtvis fiender som tagits som slavar, fångar som dömts till döden, eller personer som anlitats speciellt för evenemanget, till exempel professionella sjömän. Inför evenemanget fylldes arenan med vatten. Det säger sig självt att sjöslagen hade liten framgång utanför Rom. Kostnaderna blev förstås skyhöga.
3) Full med exotiska växter
Alla vet kanske inte att exotiska och sällsynta växtarter frodas i Colosseum. Faktum är att det finns över 350 sorters blommor med främmande ursprung och de växer vilt runt om i amfiteatern. På 1800-talet, då Colosseum länge stått obrukat, togs ruinen över av frodiga gröna träd, vanliga italienska växter samt blommor av alla de slag. Då upptäckte man också en mängd ovanliga växtarter.
Hur är detta möjligt? En teori är att de vilda djur som transporterades hit från exempelvis Afrika, samt utländska besökare, har fört med sig frön som sedan börjat gro och växa. Det mikroklimat som skapats i amfiteaterns ruiner är i alla fall idealiskt för just odling av exotiska växter.
2) En symbol mot dödsstraff
Sedan 2001 har Colosseum, liksom andra monument i Italien, anslutit sig till den internationella kampanjen mot dödsstraffet. Initiativtagare är den katolska organisationen Sant’Egidio. Varje år den 30 november ändrar Colosseum kvällsbelysningen från vitt till guld. Detta sker till minne av den 30 november 1786 då Storhertigdömet Toscana var den första västerländska staten som förbjöd dödsstraffet.
Man ändrar även belysningen varje gång ett land utesluter dödsstraffet från sitt rättssystem, eller när en dödsdömd fånge får sitt straff ändrat till livstids fängelse.
1) Ett av världens sju nya underverk
Något som de flesta känner till är att Colosseum finns med på UNESCO:s världsarvslista. Men visste du att arenan också räknas som ett av världens sju nya underverk? Sedan 2007 finns amfiteatern med på listan tillsammans med blanda annat Machu Picchu och kinesiska muren.
Artikeln publicerades först på SIXT Magazine Italia