Inför planerandet av sommarens bilresor i Sveriges avlånga land kan det vara trevligt med förslag på utflyktsmål. Vad sägs om en lista över 11 berömda författar- och konstnärshem, från norr till söder? För Carl Larsson och hans fru Karin blev deras hem Lilla Hyttnäs i Sundborn minst lika berömt som paret självt. Selma Lagerlöfs Mårbacka är också välkänt, men det finns många fler ställen att besöka. Inte minst om du är intresserad av att hitta en lugn vrå att vara kreativ på.
Varför just 11 besöksmål?
Svaret är enkelt. Det finns så oerhört många trevliga ställen i Sverige. Det är faktiskt väldigt svårt att välja! Längst ned på sidan hittar du alla platserna utmärkta på en Google Map-karta. I texten berättas kort om varje museum. De flesta hemmen har nämligen omvandlats till museer för att kunna bevaras för eftervärlden. Om du tycker om att vara kreativ ‒ privat eller i jobbet ‒ så finns det ett och annat tips i listan nedan. Du kan exempelvis skriva ditt eget filmmanus i Ingmar Bergmans hem på Fårö!
För att underlätta läsandet kan du använda dig av dessa snabblänkar:
- Selma Lagerlöfs Mårbacka, Sunne
- Carl Larsson-gården Lilla Hyttnäs, Sundborn
- Millesgården, Lidingö
- Strindbergs sista hem, Blå tornet i Stockholm
- Sara Lidmans hem, Lidmangården i Missenträsk
- Prins Eugens hem på Waldemarsudde
- Astrid Lindgrens hemgård Näs i Vimmerby
- Bror Hjorths Hus i Uppsala
- Bergmancenter och Ingmar Bergmans hem Bergmangårdarna på Fårö
- Emma och Folke Ricklund, Ricklundgården i Saxnäs
BONUSTIPS: Carolina Benedicks-Bruces och William Blair Bruces Brucebo på Gotland
Selma Lagergrens Mårbacka, Sunne
Selma Lagerlöfs (1858-1940) barndomshem Mårbacka ligger i värmländska Sunne. Herrgården byggdes som prästgård i slutet av 1700-talet, men ägdes av släkten Lagerlöf mellan 1801–1889. Efter att Selma vunnit Nobelpriset i litteratur 1907 kunde hon köpa tillbaka huset och renovera det. På 1920-talet flyttade hon permanent till Mårbacka, och flera av hennes senare böcker är skrivna här.
Enligt Selma Lagerlöfs testamente var hennes sista vilja att huset skulle öppnas upp för allmänheten, precis som det såg ut vid hennes död. Idag går det att besöka Mårbacka året om, men för att se insidan av huset måste du boka en guidad visning. Det finns olika prisklasser anpassade för vuxna, barn, familjer, studerande och även för större grupper. Man erbjuder också trädgårdsvisningar, samt gårds- och spökvandringar. När du blir hungrig kan du besöka caféet, och i butiken kan du köpa böcker av och om Selma Lagergren, samt en liten souvenir att ta med hem.
På Mårbacka händer det något nästan hela tiden. Titta in på hemsidan så kan du planera besöket på bästa sätt: www.marbacka.com
Carl Larsson-gården Lilla Hyttnäs, Sundborn
Gården Lilla Hyttnäs i byn Sundborn har blivit berömd genom konstnärsmakarna Carl Larsson (1853-1919) och Karin Bergöö-Larsson (1859-1928), samt deras unika heminredningsstil. Karin inredde och sydde efter eget huvud sedan barnen kommit och hon inte hade möjlighet att ägna sig lika mycket åt sitt måleri. Carl i sin tur förevigade huset och familjelivet genom sina omtyckta teckningar och akvareller. Karins pappa, Adolf Bergöö, föddes i huset och makarna Larsson fick överta det år 1888. Sedan 1946 är både huset och gården ett levande museum och tillgängligt för besökare. Även trädgården var omtalad och 2014 återskapades den till sin forna glans.
Den som vill se huset invändigt måste boka in sig på en guidad visning. Detta görs enklast via hemsidan. På området kring Lilla Hyttnäs finns caféet Hyttstugan samt museibutiken. Förutom Lilla Hyttnäs kan du besöka konsthallen Kvarnen. Här visas utställningen om Carl Larssons “okända sidor”, samt verk av andra konstnärer. Du kan också handla Carl Larsson-prylar i Designbutiken.
Inför ett besök i Karin och Carl Larssons konstnärshem hittar du information om öppettider samt vägbeskrivningar här: www.carllarsson.se
Millesgården, Lidingö
Carl Milles (1875-1955) var skulptör och hans österrikiska fru Olga Milles (1874-1967) var målare. I början på 1900-talet bestämde de sig för att bygga ett hus med ateljé på Lidingö i Stockholm. När huset stod klart bodde de här i drygt 20 år, men 1936 bildades en stiftelse som fick överta fastigheten för att vårda Millesgården å svenska folkets vägnar. Den berömda skulpturparken anlades samtidigt som huset, på 1950-talet tillkom Annes hus, konsthallen invigdes 1999, och paret Milles ligger begravda i Skogskapellet på området.
Under ett besök på Millesgården kan du se tillfälliga utställningar i konsthallen, samt skulpturparken och konstnärshemmet. Om du blir hungrig glider du in på Millesgården Lanthandel (café och restaurang) för en smaklig måltid. I butiken eller webbutiken finns prylar, böcker, affischer och annat att köpa.
För att kunna planera ditt besök och ta reda på mer om öppettider, entréavgifter, tillgänglighet med mera ‒ gå in på: www.millesgarden.se
Strindbergs sista hem, Blå tornet i Stockholm
Den svenska dramatikern och författaren August Strindberg (1849-1912) bodde på många platser under sitt liv. De sista fyra åren levde han dock ensam i en lägenhet på Drottninggatan i Stockholm. Byggnaden, som döptes av Strindberg till Blå tornet, stod färdig 1907. Smeknamnets ursprung är inte helt klarlagt, eftersom huset är gulputsat, men trapphuset med den moderna hissen var ursprungligen blå. Den 14 maj 1912 drog Strindberg sina sista andetag, och lägenheten är idag inredd så som den såg ut då. Mycket är original, men bland annat tapeter och textilier är nytillverkade. Det mest spännande är att se skrivbordet. Sakerna ligger nogsamt uppställda i enlighet med ett fotografi som förevigat författarens exakta ordning.
Blå tornet och Strindbergmuseet går att besöka nästan alla dagar i veckan. Visningar erbjuds till extra kostnad. Eftersom museet är inhyst i ett vanligt bostadshus på våning 4 är tillgängligheten begränsad, men den gamla hissen fungerar än. På våning 6 ligger Strindbergianabiblioteket som i första hand är till för forskning, research och akademiska studier.
Läs mer om Strindbergmuseet och kolla upp om de har öppet den dag du kommer på besök: www.strindbergsmuseet.se
Sara Lidmans hem, Lidmangården i Missenträsk
Sara Lidman föddes 1923 (död 2004) i byn Missenträsk i Västerbotten. På den tiden bodde närmare 300 personer i byn, mot bara ca 30 personer idag, men Lidmangården står fortfarande kvar. Sara Lidman var en frispråkig person med starka övertygelser. Hennes verk är lika unika som det typiska lidmanska språk hon utvecklade. I mitten på 1970-talet återvände Sara till hemtrakterna, och i barndomshemmet skrev hon bland annat järnvägseposet Jernbanan. Gården ägs numera av Umeå Universitet.
Om du vill besöka Lidmangården behöver du först kontakta ordförande i Missenträsk Bygdegårdsförening för tillgång och guidning. Det går också att övernatta kortare eller längre tid i de två husen på gården. Ett av dem är till och med tillgängligt för rörelsehindrade. Sammanlagt finns det utrymme för maximalt 14 personer. Här går fint att åka skidor på vintern och cykla på sommaren.
Gå in på hemsidan för mer information om guidning och övernattningsmöjligheter: ../sara-lidman-garden
Waldemarsudde, Prins Eugens hem
Prins Eugen (1865-1947) började tidigt att intressera sig för konsten och kom i princip att viga sitt liv åt den. Han var kung Oscar II:s och drottning Sophias yngsta barn, och tilläts ‒ efter viss tvekan ‒ att studera måleri i Paris. I slutet av 1800-talet behövde prinsen hitta ett nytt hem med ateljé och kom att köpa tomten på Waldemarsudde. Här byggde han sedan ett hem som stod klart 1905. Prins Eugen var inte bara konstnär, han ivrade också för andras konst och blev en betydande samlare. Hans egna tavlor, andra konstnärers alster samt verk ur samlingarna visas i utställningarna på Waldemarsudde.
Förutom de vackra byggnaderna kan du njuta av den prunkande trädgården med flertalet utställda statyer. För den hungrige finns två alternativ: Prinsens kök och Café Ektorpet. Det senare erbjuder bland annat nygräddade våfflor. I butiken säljer man böcker och prylar, varav många kan vara formgivna av prins Eugen. Inför besöket kan det vara bra att läsa på hemsidan om trivselreglerna och vad som gäller vid fotografering.
För mer utförlig information om biljetter, öppettider och hur du hittar hit ‒ titta på hemsidan: www.waldemarsudde.se
Astrid Lindgrens hemgård Näs i Vimmerby
Astrid Lindgren (1907-2002) behöver knappast någon närmare presentation. Som författare till böckerna om Pippi Långstrump, Emil i Lönneberga, Ronja rövardotter och bröderna Lejonhjärta har hon för evigt en plats inte bara i svenskarnas hjärtan. Men var kom hon egentligen ifrån? Jo, Astrid föddes och växte upp på gården Näs i Vimmerby, Småland. Här bedrevs det storjordbruk och förutom familjen bodde ett antal pigor och drängar på gården. Med andra ord var mycket av det Astrid skrev om mer eller mindre självupplevt. År 1965, när jordbruket på Näs upphörde, köpte Astrid och brodern Gunnar bostadshuset och omgivande mark. Innan barndomshemmet öppnades upp för allmänheten återställde Astrid det så att det såg ut som när hon var barn.
Vid ett besök på Näs kan du gå på guidad visning, vilket är det enda sättet om du vill se huset invändigt. Under sommaren erbjuds flera tillfällen per dag, men du kan även boka en privat visning. Förutom bostadshuset kan du besöka utställningar, samt fika eller luncha, i den moderna utställningsbyggnaden. En permanent utställning berättar om Astrid ur flera olika perspektiv. Hon var så mycket mer än “bara” barnboksförfattare. I trädgårdarna kan du uppleva bland annat statyer och konst. Land art-konstnären Patrick Doughertys De sju önskekrusen är ett levande konstverk som långsamt växer ihop med landskapet runt omkring.
För mer information innan besöket. Kolla exempelvis öppettiderna, som ändras beroende på säsong: www.astridlindgrensnas.se
Bror Hjorths Hus i Uppsala
Bror Hjorth (1894-1968) var en svensk konstnär och målare som först gjorde sig ett namn som skulptör. Han har bland annat skapat ett antal altartavlor, varav en i Jukkasjärvi kyrka, och många andra omtalade verk. I yngre år utbildade han sig i Köpenhamn och Paris, och på 1940-talet byggde han huset som numera är omgjort till museum. Det har det enkla, men självklara namnet Bror Hjorths Hus. Här bodde han tillsammans med familjen och här fanns hans ateljé. Den står i stort sett orörd kvar, och innehåller en stor samling av Bror Hjorths egna verk.
Bror Hjorths Hus i Uppsala är idag en plats för många kulturella aktiviteter. Du kan gå runt själv eller följa med på en guidad visning. Visningar kan också bokas på olika språk samt med syntolkning. I utställningarna visas ett urval av Bror Hjorths ca 1200 verk, samt ibland andra konstnärers konst. Man anordnar dessutom aktiviteter för barn. Den som har mer tid kan gå en konstkurs eller sätta sig i kaféhörnan och dricka en kopp kaffe. I museibutiken går det att köpa produkter om och av Bror Hjorth.
På hemsidan kan du läsa mer om Bror Hjorth, hans verk och det som händer i Bror Hjorths Hus: brorhjorthshus.se
Bergmancenter och Ingmar Bergmans hem, Bergmangårdarna på Fårö
Ingmar Bergman (1918-2007) och hans filmer blev världsberömda redan under hans livstid. Många av dem skrev han manus till och spelade in på sitt älskade Fårö. Hit kom han för första gången i början av 1960-talet och kände sig direkt hemma. Sedan 1967 bodde han mer eller mindre permanent på ön. Förutom bostadshuset Hammars lät han bygga, eller köpte och renoverade, flera andra hus. Bergmangårdarna består av huset Ängen med gäststugan Drängstugan, vilka Bergman lät bygga i typisk gotländsk stil. Skrivstugan är en liten stuga nere vid vattnet och det är inget mysterium vad den brukade användas till. Den gamla gården Dämba från 1854 renoverade han, och i ladugården skapade han sin egen biosalong, Kinematografen.
Ingmar Bergman önskade aldrig att hans hem skulle bli ett dammigt museum. Efter sin död ville han istället att allting skulle säljas och vinsten fördelas mellan de nio barnen, men enligt överenskommelse med Bergmans yngsta dotter, Linn Ullman, köpte norrmannen Hans Gude Gudesen både lösöret och fastigheterna. På så vis kunde drömmen gå i uppfyllelse: att göra Bergmangårdarna till en fristad för konstnärer. Vem som helst som har en kreativ konstnärlig idé kan ansöka om att komma och bo i något av husen ‒ gratis. Ansökningarna tas emot under oktober och november månad varje år. Är det inte dags att skriva bestsellern, eller det där filmmanuset du så länge funderat på?
Om du vill veta mer om filmskaparen och teaterregissören Ingmar Bergman kan du besöka Bergmancenter på Fårö: www.bergmancenter.se
Emma och Folke Ricklund, Ricklundgården i Saxnäs
Konstnären Folke Ricklund (1900-1986) var en betydande fjällmålare som på 1930-talet bosatte sig i västerbottniska Saxnäs utanför Vilhelmina. Där träffade han sin blivande fru Emma Johansson (1897-1965), föreståndarinnan för Saxnäsgården. Tillsammans byggde de en villa med inspiration från Italien och en magisk utsikt över Marsfjället. Till Ricklundgården bjöd de sedan in vänner och konstnärer som också de föll för platsens unika atmosfär. Under en period var Saxnäs en populär kulturell mötesplats, men efter ett tiotal år skiljde sig Emma och Folke.
Efter skilsmässan lämnade Folke Saxnäs, men Emma lät andra konstnärer använda ateljén i Ricklundgården. Hon tyckte om att stötta konstnärer och testamenterade egendomen till en stiftelse som sedan 1972 fortsätter arbetet. Om du vill komma hit och skapa konst i någon av de två ateljéerna “Folkeateljén” eller “Annexateljén” så kan du ansöka via hemsidan. “Satsfjällsateljén” går också att besöka, men där finns inget boende. Annars går det bra att besöka museet Ricklundgården varje dag sommartid. Guidade visningar kan dock bokas året om.
För öppettider, vägbeskrivning och information om aktiviteter ‒ titta in på hemsidan: www.ricklundgården.com
Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce, Brucebo på Gotland
Konstnärshemmet Brucebo skapades i början av 1900-talet av konstnärsparet Carolina Benedicks-Bruce (1856-1935) och William Blair Bruce (1859-1906). De hade båda studerat i Paris, hon till bildhuggare och han till målare, men de träffade varandra 1885 i konstnärskolonin Grez-sur-Loing. Här brukade samtidens konstnärer samlas, och svenska Carolina och den stilige kanadensaren föll direkt för varandra. Efter att de gift sig 1888 köpte de några fastigheter utanför Visby, och William satte igång att göra ritningarna till deras gemensamma sommarhem. Under en tid byggdes huset ut, om och till efter parets önskemål. När William dog bara 47 år gammal bestämde sig Carolina att stanna kvar. Hon testamenterade huset, inredningen och en hel del konst till Brucebostiftelsen.
Vid ett besök på Brucebo idag känns det som att stiga in i en annan värld. Parets personliga heminredningsstil och den trevliga miljön gör att hemmet fortfarande verkar som om det är bebott. Du kan se både Williams målningar och Carolinas skulpturer, samt skisser och annat som de två konstnärerna lämnat efter sig. Separata utställningar visar verk av andra konstnärer, du kan gå på visning eller delta i olika aktiviteter. Trädgården är också värd att se och angränsar till Brucebo naturreservat. Den fikasugne kan besöka intilliggande Själsö Bageri och exempelvis beställa en fikakorg. Det finns bord och stolar i Brucebos trädgård.
Läs om konstnärshemmet Brucebo här, och ta reda på öppettider, fikamöjligheter och tillgänglighet: www.brucebo.se
Boktips: Om du vill lära dig mer om dessa två fascinerande konstnärer finns en ny bok ute nu ‒ Heartists ‒ skriven av
konstvetaren och kulturvårdaren Johanna Pietikäinen.
Gör ett kulturellt “hembesök” i sommar
Förhoppningsvis har du fått mer än nog inspiration och kan välja att besöka det eller de konstnärshem som mest intresserar dig. Eller så väljer du bara det som ligger närmast! På kartan kan du se mer exakt var museerna finns. Bara Lidmangården kan vara svår att hitta. Kolla gärna hemsidorna och ta eventuellt kontakt med museerna om du har frågor som inte besvaras i texten. Mycket nöje!
Text: Ingrid Carlsson