Vi i västvärlden är vana att räkna bort Afrika som konkurrent på världsmarknaden. Speciellt som vi har ett sådant stort försprång vad gäller den ekonomiska och tekniska utvecklingen. Men Afrika liksom Asien börjar få upp farten. Vi presenterar 5 afrikanska bilmärken på stark frammarsch.
Afrika har av många anledningar hamnat på efterkälken vad gäller teknik och utveckling. Vi ska inte gå in på detaljer på det området, men vi i väst har ju mer än ett finger med i flera av dem. Ändå finns det en rad fungerande demokratier i Afrika och, som synes, även framgångsrika biltillverkare.
Hållbarhet och anpassning
En gemensam nämnare är att alla 5 afrikanska bilmärken satsar på den inhemska marknaden. Man bygger bilar för den egna infrastrukturen – eller brist på den – samt fokuserar på att ge något tillbaka till sina länder och till Afrika. Hållbarhet, lägre priser och smarta lösningar gör det spännande att följa de afrikanska bilmärkenas utveckling. Kanske erövrar de den europeiska marknaden i framtiden?
Informationsfilm om Kantankas pickup1️⃣ Ghana: Kantanka
Kantanka Group är ett av de ledande teknologikoncernerna i Ghana och de sysslar bland annat med tv-sändningar, hälsovård, transporter, utbildning (skolor), organisk mat – och bilar. De tar hänsyn till hållbarhet och jobbar med ett socioekonomiskt perspektiv.
Visionen är att främja det egna landet och dess folk med teknologins hjälp. Ja, de vill bidra till utvecklingen av hela kontinenten faktiskt. I sitt sortiment har Kantanka Automobile flera sedaner och SUV:ar, samt en pickup (se ovan). Bilarna drivs av diesel eller bensin, med ett undantag.
2️⃣ Kenya: Mobius
Mobius Motors i Kenya är ett bilföretag som tagit fram bilar speciellt för den afrikanska marknaden. Bilmodellerna man framställer är fyrhjulsdrivna SUV:ar med en Jeep-liknande design. Detta för att bäst fungera i det varierade kenyanska och afrikanska landskapen.
Priset menar de är detsamma som för en begagnad sedan, alltså betydligt lägre än andra liknande bilmärken som dessutom kostar multum att importera. Mobius bilar är rätt och slätt designade i Afrika, av afrikaner, för den afrikanska marknaden.
3️⃣ Nigeria: Innoson
På hemsidan kallar sig Innoson Motors för “det första bilmärket som producerades i Afrika”. Företaget såg dagens ljus redan 1978 för att utmana utländska motorcykeltillverkare, tokunbo. På den tiden var det importerade motorcyklar som gällde och priserna trissades hela tiden upp.
Innoson konkurrerade ut alla tokunbo och kan idag erbjuda en rad olika fordon speciellt framställda för den afrikanska marknaden. Kunderna kan välja mellan en sedan, en bil i Golfklassen, ett antal 7-sitsiga familjebilar, pickuper och olika minibussar. Har de månne störst sortiment av alla afrikanska bilmärken?
4️⃣ Tunisien: Wallyscar
Ett annat av många afrikanska bilmärken är tunisiska Wallyscar. Modellen WALLY IRIS ser nästan ut som en leksaksbil. Kanske beroende på att många bilder på hemsidan ser ut att vara 3D-genererade, men också på grund av att karossen är gjord i glasfiber. Utöver IRIS erbjuder man en praktisk pickup, 216.
WALLYS IRIS är en Jeep-liknande bil som klarar de flesta vägtyper. Bilen är fyrhjulsdriven, har ett chassi i stål och en motor på 82 hästkrafter. I stort samma motor som används i den senaste Citroën C3, vilket inte är konstigt. Wallyscar började sin bana som underleverantör till bland annat Citroën.
5️⃣ Uganda: Kiira
Kiira Motors Corporation är ett statligt ägt bilföretag som samarbetar på bred front för att göra Uganda till ett medelinkomstland senast år 2040. I huvudsak fokuserar Kiira på bussar och på att hitta bättre lösningar för kollektivtrafiken både lokalt och nationellt. Målet är att tillgodose behovet av nya och innovativa transportlösningar samt att möta efterfrågan på bekväma långfärdsbussar i Afrika.
Ett viktigt samarbete startade man 2011 med ingenjörsutbildningen på Makerereuniversitetet i Kampala. Studenterna såg till att ta fram Kiira EV, en liten elbil anpassad efter afrikanska förhållanden.