Det finns massvis med bilspel, racing- och arkadspel för olika plattformar, men även onlinespel. Vi har valt ut en handfull racingspel. Van spelare eller ej, vi hoppas du hittar något för dig. Vi kontaktade även North Kingdom, det svenska webbföretaget bakom framgångsrika NFS Heat Studio.
I den här artikeln kommer vi presentera ett antal racing- eller arkadspel med – hör och häpna! – biltema. Vi ska inte bara berätta om bilspelen och vad de handlar om, vi har även tagit kontakt med den svenska webbyrån som ligger bakom teaserappen NFS Heat Studio (mer om det senare i artikeln).
Eftersom vi saknar djupgående spelkompetens så konsulterar vi även experterna på M3 – Sveriges pryltidning (från IDG). Poängskalan har vi lånat från dem och vi länkar till recensioner för mer information. Då återstår bara att säga – plattan i mattan!
6 bilspel för olika plattformar
Gran Turismo-serien
Om spelet: Gran Turismo är en serie japanska bilspel skapade av Polyphony Digital för Sony Playstation. Det första spelet släpptes i slutet av 1990-talet, och 2022 kom Gran Turismo 7. Trots ett renodlat racingspel, där bilsport och bilkörning är själva basen, har man tagit fram en intressant handling.
Handling: Du får bygga dig en karriär inom sporten. Du börjar på en blygsam nivå och sedan kör du dig till högre och högre höjder. Vinster kan innebära nya bilar eller mer pengar till inköp. Det förekommer även licenstester som du måste klara för att kunna tävla. Bara bilmodellerna i sig lyfter spelet och bilentusiaster får verkligen sitt lystmäte.
Omdöme: Gran Turismo 7 är väldigt realistiskt och du kan uppleva känslan av att köra olika sorters bilar, från begagnade skrotbilar till lyxiga Ferraris. Räkna med häftiga tävlingar och tjutande däck. Det här är bilspelens bilspel och experterna på M3 gav det 4,5 av 5 poäng.
Grand Theft Auto
Om spelet: Bilspelens “bad boy”, Grand Theft Auto (GTA) från Rockstar Games, är egentligen mer ett action- och gangsterspel som kan spelas på ett antal olika plattformar. Även GTA skapades i slutet av 1990-talet, och version fem utkom 2013. År 2021 presenterades en specialutgåva, Grand Theft Auto: The Trilogy – The Definitive Edition.
Handling: I spelet är du en “smågangster” som hör till ett kriminellt gäng i en fiktiv storstad. Du jobbar dig upp till bättre positioner och måste utföra olika sorters uppdrag. Det kan vara allt från att köra taxi till att utföra mord. Spelet har fått kritik för den våldsamma handlingen och har därför 18 års åldersgräns.
Omdöme: GTA hör till de så kallade “sandlådespelen” som ger dig frihet att göra nästan vad du vill. Spelet räknas till dem med vackrast värld och du kan köra en hel del bil, men om du inte gillar våld bör du hellre välja något annat. Gran Theft Auto V (för pc) fick 5 av 5 poäng av M3.
Need For Speed Heat 2019
Om spelet: Sedan 1994 har svenska Electronic Arts (EA) gett ut ett antal bilspel med namnet Need For Speed (NFS). Den senaste versionen från 2019 kallas NFS Heat (ny version på väg), och finns bland annat för Playstation och Xbox. North Kingdom anlitades för att marknadsföra spelet med NFS Heat Studio, en mobilapp där du kan samla på bilar och anpassa designen. Bilarna går sedan att använda i spelet.
Handling: Nu snackar vi äkta arkadracing! Körningen sker inte direkt renhårigt. Nä, det handlar om rejäl buskörning. Är du tillräckligt vågad får du polisen i hälarna, och de skyr inga medel. Samtidigt är det vårdslöshet som ger bra poäng. (Givetvis också hur du klarar de varierade tävlingarna.) Det gäller att kunna avgöra när det är dags att tagga ner. Åker du fast förlorar du både i rykte och pengar.
Omdöme: Grafiken lämnar generellt sett mycket att önska, men spelet har ett dag- och ett nattläge. Just nattläget får mycket beröm. På natten blir också poliserna mer aggressiva, vilket ökar spänningen. Racen, nattläget och variationen gör att NFS Heat fick 4 av 5 poäng av M3.
Läs mer om NFS Heat Studio samt ladda hem gratisappen för Android eller Apple.
Hot Wheels Unleashed
Om spelet: Det här racingspelet, utgivet av Koch Media, har en PEGI-åldersgräns på bara 3+ år. Du kör med leksaksbilar från den amerikanska tillverkaren Hot Wheels. En del är så kallade licensierade bilar med förlagor från filmer eller spel, såsom Batman och Super Mario. I Hot Wheels Unleashed finns det även riktiga bilmärken och konstigheter som hamburgare på fyra hjul.
Handling: Det handlar förstås om racing, och banorna går från enkla (för de minsta) till mer och mer knasiga och komplicerade. Hinder dyker upp, farliga djur försöker fånga dig, vägarna slingrar sig och verkar leva sitt eget liv. Du får inte slappna av för då händer något nytt. Och krockar du med en annan bil kan det sluta med att du får starta om loppet.
Omdöme: Även om tävlingarna kanske kan bli enformiga för de lite äldre så finns det möjlighet att styla om både banor och bilar. Nästan så att den delen tar över, men det gör spelet desto roligare. Sammanfattningsvis fick Hot Wheels Unleashed 4 av 5 poäng på M3.
Forsa Horizon
Om spelet: Det här är en serie äkta arkadracingspel från Xbox Game Studios (tidigare Microsoft Studios) för Xbox. Forza Horizon 5 kom ut 2021 och har en åldersgräns på 3+ år. Handlingen utspelar sig i ett påhittat land som påminner om Mexiko – med djungler, ökenområden och vulkaner – i en så kallad open world. Förutom att utforska världen kan man delta i olika racingtävlingar.
Handling: Som redan nämnts handlar Forza Horizon 5 om att utforska en okänd värld. Vägarna är kantade av utmaningar. Du kan råka ut för oväntade väderfenomen som ökenstormar och måste navigera dig i säkerhet. I nästa ögonblick befinner du dig vid en aktiv vulkan. Under spelets gång ställs du inför tävlingar, uppdrag och annat som ger erfarenhetspoäng. Du kan även hitta nya fordon på väl gömda platser.
Omdöme: Trots en del buggar och ljudproblem så är spelet spännande, överraskande och kul. Speciellt att världen känns så levande ger ett extra plus. Av M3 fick spelet 4,5 poäng av 5 möjliga.
F1 2020
Om spelet: F1 2021 är inte helt förvånande officiellt spel för Formel 1-VM 2021 och Formel 2. Utgivaren EA har släppt spelet för många olika plattformar och banorna bygger på de verkliga Formel 1-banorna. Du kan köra som några av karaktärerna eller som riktiga racerförare och världsmästare, exempelvis Michael Schumacher och Jenson Button.
Handling: Spelet går ut på att vinna Formel 1-tävlingar och göra karriär. Två rivaler, nykomlingen Aiden Jackson och veteranen Casper Akkerman, slåss om vinsterna. Det finns två körlägen, typ “normal” och “utmanande”, vilket gör att du växer som spelare. Första läget gör det enkelt att vinna, medan nästa läge är tuffare. Förutom tävlingarna bidrar konflikten mellan Jackson och Akkerman med spänning.
Omdöme: Storyn i F1 2021 sticker ut på ett bra sätt, men andra saker har tappats bort sedan förra versionen. Medan F1 2020 fick 5 poäng hos M3 så fick F1 2021 bara 4 poäng. En av anledningarna är att spelet blir för svårt om du hamnar mellan de två körlägena.
North Kingdoms teaser för NFS Heat
Svenska North Kingdom (en del av NoA-gruppen) är en webbyrå med focus på upplevelseindustrin. De skapar digitala upplevelser, produkter och marknadsföringstjänster såsom onlinespel och innovativa webblösningar. North Kingdom har kontor i Stockholm, Skellefteå och förstås i Los Angeles. Det är nämligen i USA som många av kunderna finns.
Vi tog ett snack med Jakob Nylund, partner och Creative Director på North Kingdom, och bad honom berätta mer om hur det var att ta fram teasern inför släppet av bilspelet. Jakob ledde det kreativa teamet genom idé- och designarbetet.
🔥 För den som inte känner till NFS Heat Studio, kan du berätta kort vad det handlar om?
Need For Speed är ett racingspel som utvecklats av EA Games. Sedan första spelet kom ut (1994) har 28 versioner av spelet släppts på olika spelplattformar. Totalt har spelserien sålts i mer än 100 miljoner exemplar.
🔥 När ni tog fram NFS Heat Studio, hur tänkte ni kring att appen skulle komplettera själva spelet?
NFS Heat Studio är egentligen inget racing- eller arkadspel, utan en “companion app” till N4S Heat (2019), där vi låter spelarna samla och anpassa ett hundratal olika bilar som sen kan köras i Need For Speed Heat. En avancerad bilkonfigurator helt enkelt, där du har totalt kontroll över hur du vill att din bil ska se ut.
Då det är en mobilapp så kan du anpassa din bil när och var du vill – på bussen på väg till jobbet, eller på rasten mellan lektionerna. När du väl är hemma i soffan kan du köra bilen du skapade tidigare under dagen i Need For Speed Heat på din konsol. Det kallas en cross platform experience.
🔥 Hur fungerar det att använda bilarna man skapat i NFS Heat-spelet sedan?
Svårare än man kan tro! Rent tekniskt så var det så klart en utmaning, men det gäller att alla detaljer blir rätt – allt från hur bilen låter till hur den ser ut. Vi riktar oss till spelare som har koll och då måste det vara trovärdigt.
För att göra det intressant över tid så behövde vi någonting “sticky”, något som får spelare att komma tillbaka till appen. Det vi gjorde var att vi släppte ett antal bilar varje vecka, så kallade “drops”, som våra användare kunde låsa upp. På det sättet så skapade vi engagemang över lång tid.
🔥 Hur var det att skapa något nytt utifrån ett spel som funnits länge och där det finns höga förväntningar?
Trenden, i alla fall för N4S-serien, verkar vara att knyta an mer till kulturen kring racing, street race och tuning. Musik, mode och personliga uttryck har tagit en allt större plats.
🔥 Det ska komma en ny version av NFS snart. Vad skulle NK skapa om ni fick uppdraget igen? Om du vill avslöja något…
Bra fråga! Det verkar som att vi går mot en förarlös bilupplevelse – ett ganska tråkigt men samtidigt praktiskt, och förhoppningsvis väldigt säkert sätt att ta sig från A till B. Bilspelen kanske kommer fungera som en motvikt till den rörelsen, en upplevelse där du har full kontroll. Där du kan köra en dieselbil utan att skämmas. Där du faktiskt hör ljudet från en bensinmotor istället för en tyst eldriven bil.