Tycker du det är viktigt att smälta in med lokalbefolkningen när du reser? Vill du lära känna nya människor och bo billigt på semestern? Då kan couchsurfing vara nåt för dig. Byter du hellre bostad med andra, då kan du prova HomeExchange och känna dig som hemma var än du är.
När flygresorna blev billigare, och lågprisbolag som Ryanair och Norwegian dök upp på marknaden, då uppstod ett behov av att också bo billigt. Speciellt studenter och ungdomar med liten plånbok såg sin chans att kunna resa, men dyra hotellrum var inte att tänka på.
Nu efter pandemin har resandet kommit igång igen. Om ekonomin tagit stryk av elpriser och annat, låt inte det hindra dig. Boka resan och lär dig mer om de billiga alternativen till hotellrum.
“Surfa på soffor” med CouchSurfing
Att “surfa på soffor” har varit möjligt i drygt 20 år, men upphovsmannen till CouchSurfing, amerikanen Casey Fenton, använde sig av en kanske inte helt lagligt metod när han fick idén.
Inför en resa till Island 1999 hackade Fenton in sig på ett isländskt universitet. På så vis kom han över e‑postadresser till studenter och mailade ut en förfrågan om billigt eller gratis boende. Trots det tveksamma tillvägagångssättet fick han närmare hundra svar. Det blev startskottet till en idé om ett socialt nätverk där medlemmarna kunde både söka och erbjuda sovplats till varandra.
Hitta boende i 200 000 städer
Sajten och nätverket har genomgått många förändringar och förbättringar sedan starten. Ett intensivt utvecklingsarbete av programvaran har krävts. Man har dessutom gått från ett mer altruistisk synsätt till en kommersiell företagsmodell, från ideell förening till aktiebolag.
Idag har nätverket flera miljoner användare som finns i runt 200 000 städer världen över. Registrera dig och ange vad du kan erbjuda och vad du söker. Nästa steg är att söka efter soffor på önskade platser i världen. Vill du känna dig för först kan du kontakta andra medlemmar på din ort, det finns många grupper, och när du är redo kan du välja att lägga ut din egen soffa på sajten.
En fin tanke bakom grundidén är att du ska dela ditt liv och få kontakt med likasinnade. Som värd/värdinna gäller det inte bara att uppge en sovplats, man får gärna finnas tillgänglig som guide och tipsa om sevärdheter och aktiviteter.
Källa: about.couchsurfing
Det handlar om att skapa nätverk och relationer. Vänlighet är också en viktig ingrediens, och att man respekterar sin gäst/värd/värdinna samt boendet.
HomeExchange
Att “bytlåna” hem med andra är inte något nytt. Det har förekommit ända sedan 1950-talet, men i dess nuvarande form – på nätet – tog det fart först 2006 tack vare HomeExchange och filmen The Holiday.
I filmen byter två kvinnor hem med varandra för att undkomma sina ex och slicka såren sedan relationerna havererat. Kate Winslets karaktär hamnar i Beverly Hills, Los Angeles, och Cameron Diaz på den engelska landsbygden. And the rest is history. Det blev succé både för filmen och för hembyten.
Säkerhet av största vikt
År 2018 slogs HomeExchange ihop med franska GuesttoGuest och blev därmed branschledande. Pandemin medförde att folk vill bo mer avskilt än på hotell, och de vill leva med större medvetenhet. HomeExchange har som mål att minska massturismen och främja ett mer jämlikt resande.
En annan viktig sak är att människor ska kunna känna sig trygga. Det finns regler och förordningar hos HomeExchange, likaväl som CouchSurfing, och ett poängsystem visar var flest gäster bott. Det blir en slags kvalitetsstämpel för att inge en känsla av trygghet. Utgå alltid från tidigare gästers intryck!
Registrera dig och ange vad du söker efter, respektive vad du kan erbjuda. Skriv gärna på engelska, då många resenärer kommer från andra länder. Berätta sedan till exempel om antal bäddar, köksutrustning, ifall rökning är tillåten, om man får ta med barn, husdjur etc.
Källa: www.homeexchange.com
Eftersom du kan bytlåna hem med andra är det lättare att känna både ansvar och trygghet. Ett medlemskap på HomeExchange kostar 1600 kr/år (2023).
Couchsurfing för resenärer 50+
Många tror att det bara är yngre resenärer som föredrar den här boendeformen, men det finns även äldre som gärna använder medlemskapet på Couchsurfing-sajten. De går lite annorlunda tillväga och väljer gärna värdar i samma ålder. Då ökar också chansen till eget rum och inte “bara” en soffa.
Många äldre “testkör” upplevelsen först genom att kontakta andra medlemmar lokalt. Med lite tur resulterar det i fina möten och vänner för livet, både hemma och utomlands.