Förra årets röda dagar inföll inte på ett uppmuntrande vis. Speciellt jul och nyår låg illa till på en helg. Med årets helgdagar 2022 blir det tyvärr samma sak, men det finns ändå ljusglimtar och den som använder sina semesterdagar väl kan sno ihop en och annan längre ledighet. Vi har som vanligt gjort en sammanställning av de röda dagarna samt kommer med förslag på hur du kan planera. Fram med kalendern!
I Sverige har vi sammanlagt tretton helgdagar under ett år, inklusive de större högtiderna påsk och jul. Förra året hade vi otur eftersom flera röda dagar hamnade på en lördag eller söndag. Tyvärr ser vi det fenomenet även med årets helgdagar 2022. Exemplevis första maj hamnar på en söndag, men som tur är så är påsken pålitlig. Den infaller ju alltid på fredag till måndag. Alltså inga obehagliga överraskningar där, förutom att vi måste vänta längre på påskäggen… Men låt oss ta det från början!
Nyårsdagen + trettonhelgen: 1–9 januari
3,5 semesterdagar = 9 lediga dagar
För den som vill kan 2022 starta med avkoppling och lugn. Du kan nämligen använda 3,5 semesterdagar från den nya potten och börja året med att vara ledig. Det kan vara extra skönt ifall du inte kunnat ta semester över jul och nyår. Med en sammanhängande ledighet på nio dagar, från den 1 till den 9 januari, hinner du varva ner ordentligt. För att riktigt hitta lugnet kan du boka in dig på ett spa. Varför inte i norra Sverige?
➡️ Läs mer om wellness och Swedish Lapland*
När är det sportlov där du bor?
Sportlovsveckorna är tyvärr alltid “blå”, det vill säga inte en röd dag så långt ögat kan nå! Och trots att sportlovet legat fast under lång tid är det ändå svårt att minnas när det infaller. Här kan du se när skolorna tar sportlov just där du bor:
Vecka 7 – Kungsbacka, Göteborg, Skaraborg, Sjuhärad, Jönköpings län och Ydre.
Vecka 8 – Uppsala län (utom Älvkarleby), Blekinge län, Södermanlands län (utom Gnesta), Östergötlands län (utom Ydre), Hallands län (utom Kungsbacka), Skåne län, Kronobergs län, Kalmar län, Fyrbodal och Örebro län.
Vecka 9 – Stockholms län, Dalarnas län (utom Idre), Gästrikland, södra Hälsingland, Värmlands län, Västmanlands län, Älvkarleby, Gnesta och Gotland.
Vecka 10 – Norrbotten, Västerbotten, Västernorrlands län, norra Hälsingland, Jämtlands län och Idre.
Vecka 11 – Jokkmokk.
Källa: Wikipedia
Påsken: 9–18 april
3,5 semesterdagar = 10 lediga dagar
I år är påsken sen. Den infaller först i mitten på april, närmare bestämt den 15–18/4. Om inte din arbetsgivare räknar skärtorsdagen som halvdag behöver du ta ut fyra semesterdagar i påskveckan för att få ihop 10 dagars ledighet. Annars räcker det med 3,5 dagar. Andra varianter är att ta ledigt efter påskhelgen, eller bara ett par dagar för att få ihop en någorlunda sammanhängande ledighet. Under påsken brukar friluftsliv stå på att göra-listan. I norra Sverige kan du besöka många natursköna platser och till exempel åka slalom.
➡️ Läs mer om besöksmål i Swedish Lapland*
Kristi himmelsfärd: 26–29 maj
1 semesterdag = 4 lediga dagar
Första maj infaller på en söndag i år, vilket inte innebär någon extra ledighet för den som endast jobbar vardagar. Däremot kan Kristi himmelsfärd komma med viss tröst. Om din arbetstid regleras av ett kollektivavtal kan dag före röd dag ses som halvdag – ja en klämdag kan till och med vara helt fri. I så fall säger vi grattis! Det kan ge dig 4,5 dagar ledigt utan att du behöver nyttja en endaste semesterdag. Är du inte lika lyckligt lottad kan det åtminstone vara värt att ta semester den 27 maj. Du bestämmer!
Nationaldagen: 4–6 juni
0 semesterdagar = 3 lediga dagar
En av få glada överraskningar är att nationaldagen den 6 juni infaller på en måndag. Då är det även annandag pingst, men den är som bekant inte längre röd. Här kan du i år njuta av en långhelg utan att alls behöva ta ledigt. En liten guldkant trots allt. När sommaren står för dörren kan det vara roligt att ge sig ut på vägarna. Det finns många att välja på, inte minst i norra Sverige, och de leder alltid till något trevligt ställe.
➡️ Läs mer om turistvägarna i Swedish Lapland*
Midsommar: 24–26 juni ☀️
0,5 semesterdagar = 3 lediga dagar
Midsommarafton brukar betyda normal arbetstid – om du inte har ett bra kollektivavtal. I vissa fall kan det innebära halvdag också, men det är hursomhelst en dag då många kan vara villiga att offra en (eller en halv) semesterdag. Midsommar är också den tiden på året då semestern kan ta sin början. Hur det än ser ut för dig så önskar vi en trevlig midsommar – och bra väder!
Jul/nyår: 24 december–1 januari
4 semesterdagar = 9 lediga dagar
Och vips har året flugit förbi. Som tidigare nämnts ligger julen även detta år dumt till på en helg, med annandagen på en måndag. I mellandagarna finns en möjlighet till ledighet, men det kostar fyra semesterdagar. Just på vintern är vi i behov av vila och återhämtning så om du kan, se till att spara några dagar för ett skönt jullov. Tona ner förväntningarna och fokusera på det viktigaste, då kommer avkopplingen på köpet. God jul och gott nytt år!
Helgdagar 2022 – Sammanfattning av förslag på ledighet
• Nyår/trettonhelgen, 1–9 jan: 3,5 semesterdagar = 9 lediga dagar
• Påsk, 9–18 april: 3,5 semesterdagar = 10 lediga dagar
• Kristi himmelsfärd, 26–29 maj: 1 semesterdag = 4 lediga dagar
• Nationaldagen, 4–6 juni: 0 semesterdagar = 3 lediga dagar
• Midsommar, 24–26 juni: 0,5 semesterdagar = 3 lediga dagar
• Jul/nyår, 24 dec–1 jan: 4 semesterdagar = 9 lediga dagar
Ett tips från SIXT
Dra nytta av erbjudanden och rabatter – samt var ute i tid – när du bokar en hyrbil från SIXT. Planera dina aktiviteter i lugn och ro innan, och skriv ner vilka bilbehov du har. Det borgar för en avkopplande semester. Sedan kan du njuta av det bästa som årets helgdagar 2022 har att ge dig och din familj.
*Swedish Lapland: Under 2021 hade vi ett samarbete med Swedish Lapland, en näringslivsorienterad samverkansplattform för Norrbottens län samt Skellefteå och Sorsele kommun.