Många är beroende av bilen i sin vardag, men inte alla har råd att byta till en miljövänligare elbil. Det kan kännas tungt när klimatkrisen nu har blivit ett faktum. Det finns dock knep du kan ta till för att spara miljön så mycket som möjligt – och ändå köra din bil. Planering är A och O.
Rapporterna om den tilltagande miljökrisen kan göra vem som helst deprimerad, men vad gör man när bilen är ett måste för att få vardagen att fungera? Det är förresten inte bara avgaserna som förstör miljön. Vägar, gummidäck, buller… Ja, listan kan göras lång. Vi har tagit hjälp av Naturskyddsföreningen för att tipsa om hur du kan tänka på miljön och ändå köra bil. Med måtta naturligtvis…
Vi listar de bästa tipsen
1. Byt till en elbil
Tyvärr går det inte att komma ifrån att en elbil är ett mycket bättre alternativ till bensin- och dieselbilar. Även om vi inte vet än hur pass miljöfarliga batterierna är (läs mer om Northvolt) så kan de lagra energin längre och elbilar avger inga avgaser. Bara det i sig gör en enorm skillnad på utsläppsnivåerna, speciellt som bilförsäljningen fortsätter att öka i världen. Du kan också fundera ett varv till på vilken typ av bil du egentligen behöver. En SUV är aldrig klimatsmart, men kanske klarar du dig med en bil ur B-segmentet?
2. Håll bilen i topptrim
De flesta bensin- och dieselbilar idag har alla möjliga reningssystem, inte minst katalysatorn, och de gör naturligtvis en hel del nytta. I alla fall så länge de är hela och rena. Att låta serva bilen ofta, sköta om den och hålla den ren, det gör även sitt till på miljön. Där kan faktiskt en gammal bil klå en modern dieselbil. Se också till att tvätta bilen på tvätthall där den giftiga smutsen kan tas om hand på rätt sätt, och använd miljömärkta tvättprodukter.
3. Håll hastigheten och kör jämt och fint
Det kan låta fånigt, men att hålla hastighetsbegränsningarna och inte trycka gasen i botten hjälper miljön. När du gasar och bromsar ner i ett lugnt och jämt tempo avger inte bilen lika mycket avgaser. Det är en liten sak, men det har stor betydelse. Det är också klokt att växla upp eller ner snabbt, och att låta bilen motorbromsa. Med rätt tryck i däcken får du ännu fler pluspoäng!
4. Undvik tomgångskörning
Vintertid är det svårt att hålla bilen varm om det är väldigt kallt ute. Ta det dock som regel att undvika att stå på tomgång i möjligaste mån. Dels är det inte tillåtet i tätbebyggt område (max 1 minut) och dels är det långt ifrån bra för miljön. Tomgångskörning släpper ut en massa onödiga avgaser, kostar pengar och kan ge hälsoproblem. Använd motor- och/eller kupévärmare så är hälften vunnet en frostkall vinterdag.
5. Planera ditt körande
Det smartaste du kan göra är att planera in så få bilresor som möjligt. Se över hur ofta du använder bilen och titta på om alla resor verkligen är nödvändiga. De flesta tar bilen för att åka och handla. Bäst är då att se till att storhandla max 2 ggr/vecka beroende på familjesituation. Kombinera gärna resan till mataffären med andra ärenden. De flesta köpcenter har apotek, järnhandel, systembolag med mera inom gångavstånd.
6. Kör med lätt packning
Om du vill hålla nere bränsleförbrukningen och spara miljön kan du se till att hålla bilen så lätt som möjligt. Kör alltså inte runt med tung packning i bilen längre än du behöver. Det innebär förstås att du inte heller bör köra med husvagn eller släp. Även en takbox kan öka bränsleförbrukningen, speciellt om den är fullastad. Varje extra kilo räknas.
7. Använd andra färdmedel
Många bilresor är faktiskt kortare än 5 kilometer, så är de verkligen nödvändiga? Promenera, ta cykeln eller åk med lokaltrafiken till jobb eller skola. Om du har små barn kan du skaffa en cykelvagn eller “lådcykel” att skjutsa dem i till förskolan. En elcykeln är också en bra investering om du vill spara på dina egna krafter. Var påhittig och välj bort bilen så ofta du kan. Det är bra för hälsan att låta bilen stå.
8. Dela bil med andra
I storstadsområdena kan du starta bilpool med vänner och grannar, eller bli medlem i en befintlig bilpool. På mindre orter, där många dessutom bort utanför stadskärnan, kan det vara svårt att klara sig med bara en bil. Försök att hitta lösningar. Om du har långt till jobbet se om du kan samåka med andra i familjen eller med någon granne. Kanske funkar det bara ett par dagar i veckan, men det är bättre än ingenting. Många bäckar små…
9. Undvik onödiga transporter
För att spara in på körandet i världen kan det vara klokt att tänka på alla typer av transporter. När du handlar, se hur långt varorna fraktats. Välj helst närproducerad mat. Om du beställer på nätet undvik att skicka tillbaka saker i onödan. Många beställer till exempel mycket kläder, provar hemma och skickar tillbaka det som inte passar. Försök istället att begränsa dig och välj bara sådant du är nästan 100% säker på kommer att passa. Alla försändelser bidrar till att öka koldioxidutsläppen när de fraktas med lastbil.
10. Vid behov – hyr en bil
Många biluthyrningsfirmor, bland annat SIXT, erbjuder olika alternativ när du vill hyra bil. Här finns en klar fördel för storstäderna då det kan finnas möjlighet till car sharing eller bildelning. Bildelning är en slags bilpool där du hyr en bil bara för stunden. Oftast sker uthyrningsprocessen via en app i mobilen. Med SIXT-appen kan du låsa upp ett fordon och hyra det per timme, ja till och med per minut (inte i Sverige än).
Om du resten av tiden lever “billös” kan att hyra en bil vara en bra idé när du ska flytta eller åka på semester. Läs om hållbart resande här.