Ett besök till laddstationen för elbilen är detsamma som att åka och tanka med den “vanliga” bilen. Men det finns många alternativ att välja bland och saker att tänka på. Vi har sammanställt några användbara tips till dig, samt allmän information om laddning av elbilar.
Visste du att vi på SIXT även erbjuder elbilar i vår stora hyrbilsflotta? Det kan variera från land till land, men i många storstäder ska det gå att hyra elbil. I Berlin, Hamburg och München kan du också köra elbilar via vår bildelningstjänst SIXT share, till exempel en Renault Zoe eller en BMW i3. Med SIXT kan du köra i stadstrafik – utan utsläpp.
Prova bildelningstjänsten SIXT share
Ladda elbilen på rätt plats
Som med all teknik finns det olika standarder för laddning av elbilar – speciellt när det gäller laddkontakter. Typ 2-kontakten är mest utbredd i Sverige. Dessutom finns en anslutning för CCS-kablar (Combined Charging System) vid de flesta offentliga och privata laddstationer. Dessa kablar är särskilt lämpliga för snabb laddning på grund av dess höga energikapacitet. I vissa områden i Asien finns det främst elbilar som har CHAdeMO som standard.
Ta reda på mer om laddstationer som uppfyller just din standard. Att ladda via ett hushållsuttag är möjligt med en speciell kabel, men bara som en provisorisk lösning, eftersom den typen av eluttag inte är gjorda för en kontinuerlig belastning på flera timmar. Då är det mer lämpligt att installera en så kallad wallbox som ger längre livslängd och bättre laddningsprestanda. Som hyresgäst kan du få en wallbox installerad på den parkeringsplats du hyr.
De alltmer utbredda offentliga laddstationerna är ytterligare ett bra alternativ när du behöver “tanka” din elbil. Många appar och webbplatser ger dig information om laddningsalternativ, oavsett om du är hemma på ditt eget område eller ute på en längre resa.
Ladda elbilen på rätt sätt
Om du har hittat en lämplig laddstation för din bil, eller fixat en själv, se till att ansluta elbilen till laddstationen. Anslutningskabeln finns i bilens bagageutrymme. Så snart du anslutit kabeln till både eluttaget och din bil visas laddningsprocessen, aktuell batterinivå och återstående laddningstid på en display. Kontakten låses automatiskt för att förhindra att den åker ut i förtid.
Normalt tar det 6–12 timmar att ladda batteriet fullt (beroende på bil), och en snabbladdning kan vara klar på mindre än 3 timmar. Laddningshastigheten minskas vid en 80-procentig batterinivå för att skydda batteriet. Om du vill ladda kostnadsmedvetet använder du billig el på natten eller (om det finns tillgängligt) elkraften från ett solcellssystem vid fint väder.
5 tips när du laddar elbilen
För att du ska kunna ha roligt med din elbil under lång tid, och ladda batterierna billigt – här är fem enkla tips som förenklar vardagen:
- För att skydda batteriet, undvik både total fulladdning och urladdning. I synnerhet det senare kan avsevärt minska batteriets livslängd.
- Använd “balanseringsfunktionen” på ditt batteri minst en gång i månaden. Då laddar det långsamt och regenererar batteriet, vilket är bra för livslängden. Detta kallas ibland för “snigelladdning”.
- Skydda batteriet från extrem miljöpåverkan. Både intensiv värme och intensiv kyla kan skada det. Laddningsprocessen bör inte heller utföras i värme eller frost. På vintern är det lämpligt att ladda omedelbart efter körning för att utnyttja driftsvärmen.
- Installera en timer på din laddstation för att kunna dra nytta av billig el och undvika oavsiktlig fulladdning.
- Både laddstationen och batteriet kräver regelbundet underhåll. Detta är det enda sättet att kunna identifiera och åtgärda eventuella problem i ett tidigt skede, innan de utvecklas till dyra funktionsstörningar.
Vi hoppas att dessa tips och informationen kan hjälpa dig att ladda batteriet på rätt sätt. Att köpa en elbil kräver att man lär sig nya beteenden, men belöningen är en bättre miljö och långsiktiga besparingar. Vi önskar dig en trevlig och trygg resa – med tillräckligt med ström!