Ta del av vår sammanfattning och checklista över de viktigaste trafikreglerna och -lagarna vid bilkörning i Frankrike, Spanien, Italien med flera andra länder i Europa. Om du ska köra bil i ett annat land rekommenderar vi att du alltid läser på om trafikreglerna innan resan. I den här artikeln tar vi en djupare titt på reglerna i Europa, land för land. Dessutom kommer vi med användbara tips och idéer för din resa.
Länder med vänstertrafik
Den mest uppenbara skillnaden mellan Storbritannien och Irland och resten av Europa är förstås att man kör på vänster sida av vägen. Vänstertrafik gäller alltså i England, Skottland, Wales och Irland samt platser som Shetlandsöarna. Detsamma gäller även på Malta och Cypern.
Hastighetsbegränsningar
I de länder där man har fyrfältsvägar ligger hastighetsbegränsningen vanligtvis 20 km/h under motorvägshastigheten. Några undantag är Spanien, Belgien, Slovakien, Tjeckien och Storbritannien där den tillåtna hastigheten är densamma som på motorväg.
✴️ De nordiska länderna
Man skulle kunna tro att de nordiska länderna Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island har samma regler, men det ser faktiskt lite olika ut. I Sverige är som bekant 110 km/h den högsta tillåtna hastigheten, men 120 km/h kan förekomma på några enstaka sträckor. Nya motorvägar i Norge ska eventuellt få ha en hastighetsbegränsning på 120 km/h. Det vanligaste är dock 100 km/h. I Finland kan det vara tillåtet att köra 120 km/h på sommaren, men vintertid gäller bara 100 eller möjligtvis 110 km/h. I Danmark tillåter man hastigheter upp till 130 km/h på motorvägarna. Island har inte så stora vägar och tillåter därför bara hastigheter på max 90 km/h.
✴️ Storbritannien, Tyskland, Frankrike
Storbritannien har också en av de lägre hastighetsbegränsningarna på motorvägar, 112 km/h (70 mph), medan de flesta europeiska motorvägar har en begränsning på 130 km/h. Tyskland och landets “Autobahn” är ett bra exempel, där fartbegränsningen på 130 km/h rekommenderas men inte nödvändigtvis betyder maxfart. Var försiktig när du kör i Frankrike där hastigheten sjunker till 110 km/h under våta vägförhållanden.
✴️ Spanien, Portugal, Beneluxländerna
En handfull länder har en hastighetsgräns på 120 km/h, såsom Spanien, Portugal och Belgien. I Nederländerna och Luxemburg är dock 130 km/h tillåtet på ländernas motorvägar.
Hastigheten inom stadsområden liknar mestadels Sverige med 50 km/h. Det mest anmärkningsvärda undantaget är Portugal där hastighetsbegränsningen är 30 km/h.
✴️ Tjeckien och andra före detta öststater
Många före detta öststater tenderar att ha lägre hastighetsbegränsningar. De sträcker sig på mellan 100 och 120 km/h. I Tjeckien finns dock motorvägar med 130 km/h som högst tillåtna fart, och de sträcker sig ända bort till Slovakien.
Säkerhetsbälte
Alla länder i Europa kräver att passagerare i både fram- och baksäte ska använda bilbälte. Alla hyrbilar från SIXT har fullt fungerande säkerhetsbälten för alla säten.
Viktigt utrustning
Om du hyr en bil hos SIXT tillhandahåller vi naturligt den utrustning som krävs för att köra i det land som du befinner dig i. Glöm dock inte att du som förare har det yttersta ansvaret. Se till att du vet vilka trafikregler som gäller och ‒ förstås ‒ kom ihåg att följa dem också. Vi rekommenderar att du är särskilt försiktig om du planerar att korsa landgränser.
✴️ Varningstriangel
Förutom Storbritannien och Irland kräver nästan alla europeiska länder att fordonet är utrustat med en varningstriangel att använda vid olyckor, punktering och motorstopp. (Notera att Spanien, Cypern, Estland och Bosnien till och med kräver att du har två!) Även om ett land inte kräver varningstriangel enligt lag rekommenderar vi fortfarande att du tar med minst en.
✴️ Reflexväst
I de flesta europeiska länder måste det finnas en reflexjacka eller dito väst i bilen, antingen bara till föraren men ibland även en till varje passagerare. Undantagen är Frankrike, Tyskland, Nederländerna, vissa nordiska och östeuropeiska länder. Även om det inte är lag så rekommenderar vi ändå att du packar med dem.
✴️ Första hjälpen och brandsläckare
Att ha Första hjälpen-utrustning och brandsläckare i bilen krävs enligt lag i de flesta nordiska, östeuropeiska och baltiska länder. Däremot krävs det inte enligt lag när du kör i Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland och andra länder i Centraleuropa, men det kan ändå vara bra att ta med ifall något händer. Stort som smått. I Frankrike, Tjeckien och vissa slaviska länder måste det finnas reservlampor i fordonet.
Det beryktade alkolåset är egentligen ett krav för att kunna köra bil i Frankrike. Däremot har man skjutit på framtiden (eller helt struntat i?) att hitta ett lämpligt straffsystem ifall din bil inte har rätt utrustning…
Mobiltelefoner
Att använda mobiltelefonen samtidigt som du kör bil är förbjudet i alla europeiska länder. De allra flesta länder, såsom Frankrike, Spanien, Italien och Tyskland, tillåter dock användning med handsfree. Vissa hyrbilar från SIXT har inbyggd handsfree för din mobiltelefon. Det är bara att fråga när du bokar.
Alkoholregler
Gränsen för alkoholintag och bilkörning ligger i det stora flertalet länder i Europa på mellan 0,05-0,8 promille. I Storbritannien, Irland och Portugal ligger gränsen på 0,08 promille. I Sverige är gränsen bara 0,2, men länder som Ungern, Rumänien och Tjeckien har inför nolltolerans och det kan komma att ändras till noll i hela Europa i framtiden. Bäst är förstås att låta bli att dricka alkohol när du ska köra bil.
Babyskydd och bilbarnstolar
Detta här är ett annat område där det kan variera en del inom olika europeiska länder. I Sverige rekommenderar vi babyskydd som monteras bakåtvända med hjälp av bilbältet från 0 till 6-9 månaders ålder. Speciella bilbarnstolar ska användas från 0-4 år, och även de ska vara bakåtvända. Därefter ska en bältesstol eller -kudde användas för barn från ca 4 år och under 135 cm. Lagarna kring bilbarnstolar kan vara ganska komplicerade. De baseras ofta på ålder, ibland i kombination med längd och vikt. Sedan är synen olika på om barnstolen ska användas fram eller bak i bilen, om den ska vara bakåt- eller framåtvänd… Kör du med barn i bilen rekommenderar vi att du grundligt undersöker bestämmelserna i det aktuella landet.
Om du hyr en bil hos SIXT och har barn som behöver babyskydd, bilbarnstol eller bälteskudde så har vi olika alternativ att välja mellan bland våra tilläggstjänster. När du bokar ser du tilläggen i steg 2 och kan då bocka för de tjänster som just du behöver och vill ha.
Lägsta ålder på föraren
Storbritannien och Irland är relativt ovanliga när de tillåter 17-åringar att köra bil. Även i Ungern och på Island får du köra från 17 år. I majoriteten av de europeiska länderna är annars den lagliga åldern för bilförare 18 år.
SIXT erbjuder unga förare som vill hyra bil studentrabatt om de är under 25 år. Observera att minimiålder på föraren beror på fordonet, och flera fordonsgrupper har en åldersgräns på 21 år.
Försäkringar och ID-handlingar
De flesta europeiska länder kräver att du har dina försäkrings-, fordons- och ibland även personliga identitetshandlingar med dig i fordonet medan du kör. Så glöm inte att ta med dig dem!
SIXT erbjuder flera olika försäkringsalternativ när du hyr bil hos oss. För mer information se vår försäkringssida.
Översättning/text: Ingrid Carlsson | Från Sixt Magazine UK: Driving Laws and Regulations in Europe