Visst är det härligt att resa i bil? Att få rå om sin egen tid och stanna där det ser fint ut. Men ibland kan resan kännas som en enda lång transportsträcka. Det händer dock sällan i Swedish Lapland. Här finner du en rad spännande naturtyper, regioner med unik kulturell särprägel, och vägar med bedövande vackra vyer. Här är 6 turistvägar (scenic routes) som kan göra att vägen – eller omvägen – istället blir en del av hela upplevelsen.
Text: David Björkén
Upptäck norra Sverige med hyrbil
1. Vägen västerut
Från E45 strax norr om det lilla samhället Porjus, sträcker sig länsväg BD 827 – eller “Vägen Västerut” som den allmänt kallas – djupt in i UNESCO-världsarvet Laponia. Världsarvet instiftades 1996 och är relativt unikt då motiveringen har grund i såväl områdets natur- som kulturvärde. De första milen färdas du på turistvägar genom ett vidsträckt landskap, kantat av Europas största myrområde Sjaunja. Vägen fortsätter genom fjällnära, orörd gammelskog och mäktiga fjäll tornar snart upp sig. Efter Stora Sjöfallet blir vägen smal och trängs in mot branta fjällsidor. I Ritsem, där vägen slutar, är vyn mot det mäktiga fjället Áhkká magnifik.
Besök en fjällstation ️
Längs Vägen Västerut, kan du stanna till vid Kebnats och ta båt över till STF Saltoluokta – fjällvärldens kanske mysigaste fjällstation vars huvudbyggnad uppfördes redan 1918. Fortsätter du vägen någon mil kommer du till Stora Sjöfallet där du kan bo lättillgängligt på Stora Sjöfallet Mountain Lodge. Här finns också en liten butik. Missa inte heller Naturum Laponia, ett besökscentrum med café och en utställning som förmedlar världsarvets natur, kultur och historia.
2. Silvervägen
Från Skellefteå till norska gränsen i Arjeplogsfjällen, sträcker sig riksväg 95. Vägen kallas Silvervägen och har fått sitt namn efter de transporter av silvermalm som transporterades från Nasafjäll till hamnarna vid Bottenviken. Här färdas du på turistvägar från kust och kulturlandskap, genom djupa skogar till vidsträckta högfjällsvyer vid norska gränsen.
Sätt silverkant på resan
I Arjeplog ligger det legendariska Silvermuseet, en gång grundat av provinsialläkaren Einar Wallquist för att bevara nybyggar- och samisk kultur. Sätt silverkant på din resa med mat och boende på någon av Silver Resorts anläggningar i Arjeplog. Missa inte heller Galtispuoda, det lättillgängliga stadsnära fjället som har väg ända upp. Från toppen har du en vidunderlig utsikt över Arjeplogs fjällnära arkipelag.
3. Haparanda – Karesuando
Från Haparanda till Karesuando går en annan av våra turistvägar – riksväg 99 längs Torneälvens strand över polcirkeln och genom skogarna norr om Pajala. Leden längs Torneälven är en av de äldsta färdvägarna i Övre Norrland och dess historia går tillbaka till mitten av 1700-talet. Här färdas du genom det vackra och kulturellt särpräglade Tornedalen, en region som under lång tid präglats av såväl svensk och finsk som samisk kultur, och som har ett eget språk: meänkieli.
Tornedalen, Kukkolaforsen och Struves meridianbåge
Nedre delen av Tornedalen präglas av bördig jordbruksmark medan de stora skogarna tar vid mer och mer längre norrut. Stanna till hos Pesulas lantbruk och handla lokal rybsolja, eller senap i Elmers gårdsbutik. Ät lunch och lär dig mer om det traditionella sikfisket vid Kukkolaforsen, eller lär dig mer om Tornedalens bastukultur. Längs vägen kan du också svänga av och utforska vårt kanske mest okända världsarv – Struves meridianbåge.
4. Kvikkjokkvägen
Väg 805 startar vid E45 strax norr om Jokkmokk och tar dig till den gamla fjällbyn Kvikkjokk, en by med anor från 1600-talet och som fick besök av Carl von Linné år 1732 under hans lappländska resa. De första milen går på turistvägar genom fjällnära skogar och fjällvyerna öppnar successivt upp sig. Från den lilla byn Tjåmotis smalnar vägen av och tar dig in mellan branta fjäll. Vyerna är magnifika!
Åk på turistvägar till fjällbyn ÅrreNjarka ️
I fjällbyn Årrenjarka ligger turistanläggningen ÅrreNjarka fjällby underbart vackert på en liten holme i fjällsjön Saggat. Här kan du bo bekvämt, njuta av den fjällnära stillheten eller koppla av i den smakfullt inredda restaurangen efter en dag ute i den friska fjälluften. Här ligger också Kvikkjokks fjällstation vackert belägen, alldeles bredvid jokken. Har du spring i benen? Då rekommenderas en lätt topptur upp på det närbelägna fjället Sjnjierák där makalösa vyer över Kvikkjokksdeltat och avlägsna Sarekfjäll utlovas.
5. Luleå – Jokkmokk
Riksväg 97 sträcker sig mellan de två världsarven Gammelstads kyrkstad utanför Luleå och Laponia. Vägen går genom Lule älvdal och passerar det världsberömda Treehotel i den lilla byn Harads, några mil norr om Boden. På väg ut från Harads kan du kika ner mot Lule älv på vänster sida och få en skymt av en annan världsunik anläggning: Arctic Bath. Och strax innan Jokkmokk passerar du polcirkeln.
Ta del av den samiska kulturen i Jokkmokk
Jokkmokk är ett litet samhälle, som i hög grad präglas av den samiska kulturen. Här ligger Ájtte – svenskt fjäll- och samemuseum, som har världens finaste samling av samiskt konsthantverk och den unika fjällbotaniska trädgården. Missa inte heller den samiska designbutiken StoorStålka och skönhetsbutiken c/o Gerds fabriksbutik när du är i Jokkmokk.
6. Kiruna – Riksgränsen
Att köra Europaväg kanske inte låter som en särskilt naturskön upplevelse, men Europaväg 10 från Kiruna till Riksgränsen är fantastisk. Vägen sträcker sig norrut mot Torneträsk, där landskapet och den magnifika, stora fjällsjön erbjuder en fantastisk vy. Vägen fortsätter längs Torneträsks södra sida och vyerna håller samma toppkvalitet.
Norrsken, midnattssol och Lapporten
Nära den västra änden av Torneträsk ligger den lilla byn Abisko. Byn befinner sig i nederbördsskugga och har ofta klart väder, vilket gör den till en av världens bästa platser för att se norrsken. Under den ljusa sommaren ser du förstås inget norrsken, men det är en underbar plats att uppleva midnattssol på. Strax väster om Abisko, vid skidorten Björkliden syns dessutom den klassiska vyn över Lapporten. Efter Björkliden smalnar vägen av och blir kurvigare, och terrängen mer högfjällsbetonad. Längs vägen finns många möjligheter att sträcka på benen. Från Abisko kan du följa Kungsleden söderut och från Låktatjåkka eller Vassijaure, kan du göra en enklare dagstur genom Gearggevággi/Kärkevagge, till den vackra sjön Rissajávri, eller Trollsjön som den oftast kallas.
Ny artikelserie: Artikeln är ett samarbete mellan SIXT och Swedish Lapland, en näringslivsorienterad
samverkansplattform för Norrbottens län samt Skellefteå och Sorsele kommun.