Låt mig ta dig med på en resa till det annorlunda Mallorca ‒ en ö som betyder hemma för mig, som stärker mig och som är så mycket mer än bara en underbar plats i Medelhavet. Jag vill visa dig mina personliga smultronställen, och platser du kanske aldrig hört talas om förrän nu.
Text & bild: Christopher Busch / Översättning: Ingrid Carlsson
Varje år strömmar tusentals svenska turister till den populära semesterön. Bortom partyturismen och festandet, som oftast pågår mellan april och oktober inte långt ifrån flygplatsen, kan Mallorca erbjuda så mycket mer. Man börjar faktiskt undra varför bilden av den här drömlika ön så ofta ifrågasätts ‒ bara på grund av det som sker på en enda strand.
FISKEBYN CALA FIGUERA
Låt oss börja vår resa tillsammans utanför min dörr i Cala Figuera. Den lilla fiskebyn tillhör kommunen Santanyi och ligger cirka 60 kilometer från Palma, på den sydöstra delen av ön. Platsen påminner starkt om en norsk fjord ‒ en plats för kontemplation och ro, där du lätt glömmer bort tiden. De pittoreska gränderna med små fiskarhus insprängda bland klipporna, motor- och segelbåtarna i det turkosa vattnet, och en liten vandringsled som sträcker sig runt hamnen ända fram till fyren, inbjuder till promenader.
Tips på restaurant: Den som rullar in i Cala Figuera på eftermiddagen möts av en särskilt vacker syn. Klipporna runt hamnen färgas varmt gyllengula av kvällssolen. Fiskarna återvänder hem från sin dag på havet, och levererar nyfångad fisk till de lokala restaurangerna. Om du vill njuta av den färska fångsten rekommenderar jag ett besök på Restaurante Mistral (hemsida på tyska). Typiska mallorkinska specialiteter, som serveras av de två varma värdarna, samt en underbar utsikt över hamnen rundar av det oförglömliga besöket i fiskebyn.
Ytterligare två platser du ”måste se” ligger på västra delen av ön, i hjärtat av Sierra de Tramuntana, en bergskedja som sedan 2011 ligger på UNESCO:s världsarvslista. Vi lämnar Cala Figuera en tidig lördagsmorgon, men gör ett stopp i Santanyi för att strosa genom marknaden (öppen varje onsdag och lördag) och fylla på med förnödenheter inför dagens utflykt. Färsk frukt, en “Barra” (spanska baguette), Manchego-ost och Serranoskinka är några av specialiteterna vi väljer ut. Nu kan vi fortsätta till Deia och Valldemossa!
Nästan som på räls kör vi vår Audi TT Coupé längs de kurviga bergsvägarna och bilen erbjuder rejält med körglädje och god komfort. Numera är Valldemossa och Deia inte längre några hemliga besökstips för semesterfirare. För många är Valldemossa helt enkelt den drömlika byn i bergstrakterna på ön. Vad de flesta dock inte vet är att Valldemossa också har en charmig hamn, och därmed är vi framme vid mitt nästa tips…
PORT DE VALLDEMOSSA
Strax efter att vi lämnat Valldemossa svänger vi höger (bort från Valldemossa) mot Port de Valldemossa. Efter ungefär en 10-15 minuters bilresa längs en smal serpentinväg tar vi oss till den magiska viken som gömmer sig mitt bland bergen på den annars så robusta Mallorca-kusten.
Badtips 1: Sommartid är det definitivt idé att ta med sig badkläder och handduk. Port de Valldemossa erbjuder både en liten strand och möjligheten att komma ner i det kalla vattnet i hamnbassängen via en stege. Så uppnår du den hett efterlängtade svalkan på sommaren.
DEIA OCH CALA DEIA
Efter ett uppfriskande dopp beger vi oss tillbaka till audin för att påbörja färden mot Deia och Cala Deia. Den fascinerande småstaden Deia, med sina gamla höga stenhus, ligger ca 400 meter över havet. Det idylliska landskapet kring bergsbyn kännetecknas av frodiga olivträd och brusande bäckar. Det är inte utan anledning som tidigare seklers konstnärer, som exempelvis Picasso och Mirò, låtit sig inspireras av den pittoreska naturen.
Strax efter Deia lämnar vi huvudvägen och svänger vänster in på nästa serpentinväg. Efter att ha klarat oss igenom de snäva kurvorna och anlänt i Cala Deia tar vi en kort promenad och utforskar den naturliga klapperstensstranden med kristallklart vatten. Ett perfekt tillfälle att svalka av sig igen, eller bara låta ögonen vandra över det fantastiska landskapet.
BADTIPS 2: Packa ner snorkel och cyklop för att kunna dyka ner och besöka Mallorcas undervattensvärld. Strandbesökare kan välja mellan två typiska “chiringitos” (strandbarer). Platsen är helt okänd på ön så söker du efter turistbussar får du söka förgäves.
En händelserik dag går mot sitt slut och vi åker tillbaka till Palma via Cala Figuera. Jag är glad att jag har fått dela med mig av några av mina favoritplatser på Mallorca, och jag hoppas att jag snart ska kunna visa dig mer av denna magnifika ö. Hasta Luego!
Fotografen Christopher Busch
Christopher Busch är en tysk fotograf som bor på Mallorca och har viktig insiderkunskap att dela med sig av. Du hittar honom på Instagram som @christopherbusch. På sin hemsida säger Christopher om sig själv:
Nästan ingen annan aktivitet har fascinerat mig så länge och intensivt som fotografering. Att kunna fånga unika situationer, stunder och känslor är förmodligen det som har den speciella dragningskraften för mig. Jag gillar att resa till andra städer och länder för att liksom andas in atmosfären via min kamera.
FÄRDBESKRIVNING: Cala Figuera – Santanyí – Valldemosa – Port de Valldemossa – Deia – Cala Deia
TIDSÅTGÅNG: drygt 2 timmar
KÖRSTRÄCKA: ca 100 km
SIXT-KONTOR PÅ MALLORCA
Om du vill kunna gå från flygplanet och kliva direkt in i hyrbilen så kan Sixt som vanligt erbjuda dig ett stort urval av bilar redan på flygplatsen. Du kan också kolla upp vad som erbjuds på Sixt andra biluthyrningskontor på Mallorca. Det finns säkert något som passar dig.