När det gäller helgdagar, eller ”röda dagar”, och klämdagar är det skönt om de ligger bra till. Vi vill gärna kunna njuta av vår lediga tid så länge som möjligt, men då gäller det att tänka smart. Förutom under sommarsemestern kan du välja att vara ledig vid andra tidpunkter också, utan att det kostar för många semesterdagar. Vi har gjort en sammanställning för att visa hur det ser ut för 2021. Så här kan du använda dina semesterdagar. Ta fram kalendern så kör vi!
Även i år är det sammanlagt tretton helgdagar och de förekommer mest i samband med de större högtiderna: jul, påsk och så vidare. Under 2021 har vi dessvärre otur för att flera helgdagar ligger på en lördag eller söndag, som till exempel Första maj. Jul och nyår kommer också att få många att hänga läpp, för de ligger på fredag, lördag, söndag. Men upp med hakan! I våra räkneexempel hittar du i alla fall några glada överraskningar.
Helgdagar – Lathund
28 dec–3 jan / 3,5 semesterdagar = 7 lediga dagar (nyår)
27 mars–5 april / 3,5 semesterdagar = 10 lediga dagar (påsk)
8–16 maj / 3,5 semesterdagar = 9 lediga dagar (Kristi himmelsfärd)
19–27 juni / 4,5 semesterdagar = 9 lediga dagar (midsommar)
24 dec–2 jan / 5 semesterdagar = 10 lediga dagar (jul och nyår)
Här kan du se när det är sportlov där du bor: Sportlovsvecka
Nyåret
Det nya året 2021 kan börja med en veckas ledighet med hjälp av några helgdagar och 3,5 semesterdagar. Det ger en sammanhållen ledighet på nio dagar, från den 28 december till den 3 januari. På så vis får du lång tid på dig att koppla av i hemmets lugna vrå, vilket verkar vara bäst just nu. Den som har möjlighet kan passa på att åka skidor i fjällen. Starta året rejält utvilad – och frisk förstås!
Påsken
Påsken är tidig i år. Den infaller redan den 2–5 april. Med lite pusslande går det att få ihop en ledighet på 10 dagar, från den 27 mars till den 5 april. Det kräver bara 3,5 semesterdagar (om inte skärtorsdag räknas som halvdag). Det kan fortfarande vara klokt att hålla sig hemmavid, men om vädret tillåter går det fint att vistas i naturen. Bor du nära Österlen i Skåne har du en underbar säsong att se fram emot.
Valborgsmässoafton och 1 maj
Arbetarnas fridag på första maj infaller tyvärr på en lördag i år. Det är svårt att trolla fram lång ledighet utan klämdagar. Då är det lika bra att fira in våren och vänta med sköna lediga dagar till Kristi himmelsfärd…
Kristi himmelsfärd
Den 13 maj infaller Kristi himmelsfärdsdag och här finns utrymme för en längre ledighet. Du kan vara ledig mellan den 8–16 maj till ett pris av 4,5 semesterdagar. Då får du härliga nio dagar att göra vad du vill på. Vid den här tidpunkten kan reseläget se mycket bättre ut och då kan du passa på att besöka dina nära och kära.
Midsommar ☀️
Midsommarafton infaller först den 26 juni, lite sent, men precis som vanligt är det en fredag. De flesta vill säkert spara semesterdagar till den “riktiga” semestern, men om du vill kan du med hjälp av 4,5 semesterdagar vara ledig en hel vecka. Mellan den 19 och 27 juni får du nio lediga dagar i rad.
Julen
I december är energinivån låg hos många. Mitt i vintern brukar det därför vara som allra viktigast att få en sammanhängande period för avkoppling. År 2021 infaller julafton på en fredag och det innebär sämsta tänkbara läge för att få ihop en längre ledighet med hjälp av klämdagar. Det finns inga! Men om du har sparat 5 semesterdagar är jullovet räddat. Då får du vara ledig från den 24 december till den 2 januari. Låt oss hoppas att vi kan umgås med familj och goda vänner som vanligt igen. Det kan vara värt några extra semesterdagar efter det prövande året 2020.
Ett tips från SIXT:
Om du är ute i tid när du bokar en hyrbil från Sixt så kan du dra nytta av speciella erbjudanden och rabatter. På så vis kan du planera dina aktiviteter i lugn och ro och få en bra och avkopplande semester. Njut av det bästa som år 2021 kan ge dig och din familj.
Text: Ingrid Carlsson