I år är snömängden ovanligt låg för säsongen, både i Sverige och utomlands. I Österrike och alpregionen kämpar många skidorter för sin överlevnad. Bristen på snö leder även till att lavinrisken ökar, och det är något du bör tänka på när du bokar skidsemestern i år.
I ett pressmeddelande redan före jul gick Naturvårdsverket ut med en varning för lavinfara. Det är förstås ännu svårt att sia om exakt hur säsongen kommer att bli. I dagsläget är det snarare det som finns under det tunna snötäcket som kan utgöra en fara för skidåkare. Se upp i backen!
Den nederbördsfattiga starten på vintern gör att snötäcket kan liknas vid en dålig grund vid ett husbygge. Det som vilar ovanpå blir ostadigt. I sämsta fall kommer vi att kunna se effekter av den snöfattiga säsongsstarten under stora delen av vintern i form av ökat antal lavinolyckor.
Mattias Tarestad lavinexpert vid Naturvårdsverket
Det är när det kommer mycket nysnö på det instabila underskiktet som det kan bli farligt. Man kan jämföra det med ett snöras från ett plåttak, där ett tungt övre lager av snö inte får fäste i det glatta underlaget. När snön väl släpper finns det inget som håller emot.
Håll dig uppdaterad om lavinrisken
Om du vill ta det säkra för det osäkra så ser du till att följa lavinprognoserna. Speciellt viktigt är det när du beger dig ut i okända terränger. Förhållandena kan ändras från en dag till en annan, beroende på mer eller mindre allvarliga väderomslag.
I vanliga preparerade skidbackar finns det personal som håller koll. Skulle det mot förmodan bli aktuellt även där, då lär backarna stänga om faran blir för stor.
Tillgängliga lavinprognoser för vintern 2022–2023
Naturvårdsverket har på sin hemsida publicerat lavinprognoser som gäller i olika fjällområden, från södra till norra Norrland, under olika tidsperioder.
Mellan den 15 december 2022 och den 1 maj 2023 råder lavinfara i:
❄️ Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags
❄️ Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna
❄️ Västra Vindelfjällen: norr och söder om Hemavan/Tärnaby
❄️ Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll, Saxnäs/Marsfjället, Gitsfjället och Borgafjällsområdet
Mellan den 20 januari och den 14 maj 2023 råder lavinfara i:
❄️ Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen
Mellan den 2 mars och den 1 april 2023 råder lavinfara i:
❄️ Kebnekaisefjällen
Förbered dig på lavinrisken
Oavsett väder- och snöförhållanden så är det bra att vara beredd på det värsta när du är ute i naturen. Laviner är bara en av många faror som lurar i fjälltrakterna, och hjälpen finns inte alltid nära till hands.
På Lavinprognosers hemsida har man samlat ett antal tips för dig att tänka på inför skidsemestern. Vi sammanfattar dem enligt följande:
❄️ Håll koll på väder- och lavinprognoser: Det kan rädda liv redan innan olyckan är framme.
❄️ Lär dig mer om laviner: Gå en kurs så att du vet hur du kan klara en lavin om den inträffar.
❄️ Rätt utrustning: En skridskoåkare bör bära med sig isdubbar och en skidåkare bör ha med kompass (eller liknande), värmande plagg, och snacks för extra energi.
❄️ Åk tillsammans: Ge dig inte ut ensam, och tala om för någon vart ni tar vägen. Åk helst i uppmärkta skidbackar och inte offpist. Studera omgivningen för att förekomma en lavin.
❄️ Flexibla planer: Planera utflykterna, men var öppen för ändringar om vädret blir sämre.