Avslutar 2021 med 442 miljoner euro i vinst före skatt

SIXT årsresultat 2021 – mitt under brinnande pandemi – innebar en rekordvinst på 442 miljoner euro. Koncernens omsättning ökade med 49 %, till 2,28 miljarder euro. Anledningen var att man tog över ett betydande antal marknadsandelar. Europasegmentet växte med 64 %, och i USA mer än fördubblades resultatet. En lyckad globaliseringsstrategi och en flexibel affärsmodell drev fram rekordresultatet.
SIXT kunde optimera sina kostnader tack vare den fortsatta digitaliseringen av hyresprocessen, samt en effektiv förvaltning av flottan och kapaciteten. Detta bidrog till att kostnaderna minskade med 16 % jämfört med 2019. Utvecklingen blev mycket positiv, trots att de restriktioner som infördes på grund av pandemin var särskilt kännbara under det första halvåret. Aktiemarknaden belönade den framgångsrika strategi- och affärsutvecklingen med en ökning av SIXTs börsvärde med 57 % under 2021.
SIXT är också optimistiska över det innevarande räkenskapsåret, 2022. Den fortsatta utvecklingen kring corona, och bristen på fordon, fortsätter dock att medföra utmaningar. Vi läser vidare i den pressrelease som skickades ut i mars.
SIXT starkare under pandemin
Som ett led i koncernens globaliseringsstrategi har SIXT under de senaste två åren utökat antalet uthyrningskontor, och därmed närvaron internationellt. Detta inkluderar ett ökat antal flygplatskontor, expansionen i Australien via ett franchisepartnerskap, och nyöppningar i andra europeiska länder.
Större närvaro och ökad vinst i USA
I USA har SIXT utökat sin närvaro på 10 större flygplatser, vilket innebär att man nu finns på 26 av de 30 största amerikanska flygplatserna. På den viktiga amerikanska destinationen, Miami Airport, var SIXT marknadsledande redan i slutet av 2021. På samma gång steg företagets EBITDA i USA – från 28,5 miljoner euro 2019 till 163,6 miljoner euro 2021. En ökning på nästan 600 procent!
Totalt sett representerar den amerikanska biluthyrningsmarknaden en marknadsvolym på över 30 miljarder amerikanska dollar. Det är nästan en tredjedel av den globala biluthyrningsmarknaden. De 30 bästa flygplatserna i USA står för cirka en tredjedel av den totala marknadsvolymen.
Flexibilitet är nyckeln i Europa
SIXT har breddat sin verksamhet i Europa och fått nya kunder inom alla marknadssegmenten. Totalt sett ökade företagets marknadsandelar i Europa från 17,5 % år 2019 till 23,7 % förra året. Segmenten för privat- och företagskunder bidrog till ökningen med 6,2 procentenheter. Företagens EBITDA blev här 233,3 miljoner euro, en ökning med 11 % jämfört med 2019.
Trots den generella nedgången i produktionen av nya fordon (pga den globala bristen på halvledare) lyckades SIXT optimera sin globala hyresflotta på ett målinriktat sätt. Ja, till och med utöka den. Det genomsnittliga fordonsbeståndet förra året var 125.300 bilar, en ökning med 10,1 % jämfört med 2020.
SIXT kunde anpassa sig till de förändrade förhållandena under 2021 tack vare sin rörliga och anpassningsbara affärsmodell. Bolaget kunde dra nytta av problem, såsom fordonsbrist hos konkurrerande biluthyrningsföretag. Samtidigt kompenserade man för stigande kostnader och inflationseffekter på mycket kort tid. Detta bidrog också till rekordresultatet.
Utsikter för verksamhetsåret 2022
SIXT fortsätter globaliserings- och digitaliseringsstrategin under innevarande år. Vikten läggs på starka investeringar i produkterna, i en förbättrad kundupplevelse, och i geografisk expansion. Inträdet på den australiensiska marknaden i slutet av 2021 är inräknat, då ett franchisepartnerskap avtalades med NRMA. (En förkortning av National Roads and Motorists’ Association som är den största bilklubben på kontinenten.) Även det utökade Van & Truck-erbjudandet, och att få tillgång till ytterligare livliga flygplatser i USA spelar in.

Elbilar, digitalisering och bristen på mikrochip
Under 2022 ligger fokus på utvidgningen av e-mobilitetsutbudet, med motsvarande investering i elfordon med tillhörande laddningsinfrastruktur. Sammantaget kommer SIXT att fortsätta satsa stort på personalrekrytering, expansion av hyresflottan, digitalisering och marknadsföring.
Utöver pandemins fortsatta förlopp är läget spänt kring tillgången på fordon på grund av den globala bristen på mikrochip. Motsvarande produktionsrestriktioner för marknaden i allmänhet är också något som skapar en viss oro.
Fler fordon ger ökad vinst
SIXT kunde notera en ökning av fordon redan under 2021, och det finns tecken på att situationen kommer att lätta under andra halvan av 2022. Från och med 2023 förväntar sig styrelsen till och med ett överutbud av fordon från nuvarande och nya biltillverkare. I samband med detta, och med uttrycklig hänvisning till den osäkra övergripande geopolitiska och ekonomiska situationen, räknar styrelsen med en ytterligare ökning av intäkterna. Jämfört med 2021 lutar man åt ett EBT på mellan 380 och 480 miljoner euro.


De två VD:erna har ordet
I juni 2021 ändrades ledningen för SIXT. Erich Sixt avgick som VD (numera bolagsstyrelsens ordförande) till förmån för sönerna Alexander och Konstantin Sixt. Bröderna delar på VD-rollen så att Alexander står för organisation, strategi, teknik/IT och produktutveckling, medan Konstantin står för försäljningen. Så här säger de om rekordvinsten…
Alexander Sixt: “SIXT växer eftersom vi har fortsatt att driva vår globaliseringsstrategi samtidigt som vi håller kostnaderna under kontroll. Med ett rekordresultat – som till och med är 43 % högre än 2019 – har vi på ett imponerande sätt visat att vår affärsmodell är flexibel och anpassningsbar efter ett brett spektrum av omständigheter. Denna anpassningsförmåga är också hörnstenen i en hållbar och lönsam tillväxt i framtiden.”
Konstantin Sixt: “Rekordresultaten för 2021 visar tydligt att vi har vänt krisen till en möjlighet. Vi har nyttjat SIXTs styrkor fullt ut, och vi kommer fortsätta att konsekvent följa den här strategin även under 2022. På så vis kan vi driva på tillväxten. Vi kommer även fortsätta att vara en stark drivkraft för innovation. Ett exempel är robottaxiprojektet (autonoma bilar) som vi kommer att lansera i år tillsammans med vår partner Mobileye i München. Vi investerar mycket i att utöka vårt utbud av elfordon. Där siktar vi på att andelen el- och hybridfordon i vår globala flotta ska ligga på 12–18 % under 2022.”
Till sist…
Alexander Sixt vill rikta sitt uppriktiga tack till alla anställda världen över för den fantastiska prestationen 2021. Hela familjen Sixt är bekymrade över situationen i Ukraina och har aktivt hjälpt krigsdrabbade. Alexander kommenterar det så här:
“Naturligtvis följer vi kriget i Ukraina med oro, speciellt eftersom SIXT har utvecklare i Kiev. Vi stöttar våra anställda och deras familjer ekonomiskt och organisatoriskt, bland annat med att lämna landet. Vi känner sympati med alla människor i Ukraina. Men även hopp om att en fredlig lösning på konflikten ska nås så snart som möjligt.”

Om SIXT
SIXT SE med säte i Pullach nära München, är en ledande internationell leverantör av högkvalitativa mobilitetstjänster. Med produkterna SIXT rent, SIXT share, SIXT ride och SIXT+, tillgängliga i mobilappen ONE, erbjuder företaget en unik integrerad premiummobilitetstjänst inom biluthyrning, bildelning, taxi- och transferservice, samt bilabonnemang. Tjänsterna kan bokas via SIXT-appen.
SIXT har över 2000 uthyrningskontor i mer än 100 länder runt om i världen. SIXT SE är koncernens moderbolag och har varit noterat på Frankfurtbörsen sedan 1986.
Läs mer: https://about.sixt.com
Presskontakt:
SIXT SE
Kathrin Greven
SIXT centrala pressbyrå
Tel.: +49 (0)89 74444 6700
E-post: pressrelations@sixt.com