Västkusten är ett populärt och älskat resmål. Här möter du klipporna och havet, samt Sveriges till ytan största skärgårdslandskap. Fisket var länge den viktigaste näringen (innan turismen tog över) och du kan mumsa på “havets frukter” i många av de vackra kuststäderna. Vi ger oss ut på en bilresa och besöker 10 omtyckta resmål på Västkusten, från Strömstad i norr till Höganäs längst i söder. Och har du ingen egen bil så hyr du enkelt en i lämplig storlek hos SIXT.
Västkusten från norr till söder
Västkusten är ett så etablerat namn att man inte längre tänker på vad det faktiskt betyder. Till området som vetter mot Västerhavet, det vill säga Skagerrak och Kategatt, räknas landskapen Bohuslän, Västergötland, Halland och norra Skåne. När man tänker på Västkusten är det framförallt Bohuslän som gäller, men det finns många fina platser längs hela kuststräckan. Vi börjar längst upp i norr, nära gränsen mot Norge, och rullar sedan söderut…
1. Strömstad
Strömstad ligger väldigt nära norska gränsen, nästan uppe i Oslofjorden som skiljer länderna åt. Om Norge lockar så tar det bara 20 minuter att åka dit med båt. Strömstad är liten, men naggande god. De pittoreska husen och miljöerna ger staden hög mysfaktor, och det finns mycket vackert att njuta av. Gillar du offentlig konst så finns en hel del att beskåda, och Konsthallen Lokstallet anordnar utställningar. Sedan rekommenderas parkområdet, museet och kallbadhuset. Något av det bästa med Strömstad är dock Kosteröarna och Kosterhavets Nationalpark. Här kan du snorkla bland havsvarelser unika för Sverige och världen.
… Närmsta (svenska) SIXT-kontor finns i Karlstad och Göteborg.
2. Smögen
Smögen är mest känd för Smögenbryggan där turisterna flockas sommartid. Bryggan är 640 meter lång och sträcker sig längs en rad halvstora fiskebodar som hyser små butiker, kaféer och krogar. På ena sidan av byggan breder badplatsen Vallevik ut sig. Den som besöker Smögen kan äta de berömda Smögenräkorna, och musslor som odlats enligt miljövänliga metoder. Förutom att njuta av sol och bad på klipporna kan du åka på tur i skärgården, fiska med proffsen, spela minigolf, dyka eller besöka hembygdsmuseet. Utanför Smögen finns ännu mer att göra. Den som gillar sport kan till exempel cykla i Sotenäs.
3. Lysekil
Lysekil ligger strax söder om Smögen. Avståndet är betydligt kortare fågelvägen än landvägen, som är ungefär 5 mil. I Lysekil har du samma härliga skärgårdsmiljö. Du har även utsikt över Skaftön och Fiskebäckskil, där tv-serien Saltön spelades in. Även i Lysekil kan du äta skaldjur, bada och utöva vattensporter. Om du vill veta mer om vatten utan att vara i det, då kan du besöka Havets hus. Här lever vattendjur i autentisk miljö, i vatten som pumpas in direkt från havet på 32 meters djup. I norra Lysekil kan du utforska en slottsruin och i Brastad hittar du Sveriges största område med hällristningar.
4. Orust
Orust är en ö som numera är sammankopplad med fastlandet via Nötesundsbron och ett antal färjelinjer. På Orust finns det många intressant fornlämningar som visar hur människorna levde så långt som 11.000 år tillbaka i tiden. I området runt Orust finns också många mindre öar och platser att besöka. Du kan paddla kanot och hålla utkik efter sälar, eller göra skärgårdsturer med turbåtar. Varje år i augusti anordnas Öppet Varv, Skandinaviens största segelbåtmässa, i Ellös på Orust. Förutom båtutställningarna så kan du se hur segelbåtar byggs, och det erbjuds förstås mat och dryck på området.
5. Marstrand
Marstrand har länge varit en populär badort. Redan kung Oscar II kom regelbundet hit och hjälpte på så vis populariteten på traven. Den gamla träbebyggelsen och återkommande segeltävlingar har också gjort sitt för att sätta orten på kartan. Här anordnas Marstrandsregattan, och till de andra stora seglingsmästerskapen räknas Match Cup Sweden. Som väntat kan du sysselsätta dig med vattenaktiviteter: dyka, segla, paddla havskanot, testa stand-up-paddling, bada, åka på båtturer, samt fiska hummer. Landkrabbor kan besöka konstutställningar, Carlstens fästning eller bara strosa runt, shoppa och äta gott.
6. Öckerö
Den som kan sin Cornelis vet att det var på Öckerö loge som Fredrik Åkare dansade med fröken Cecilia Lind. Om det fortfarande förekommer logdans på ön är oklart. Däremot är varvsmiljön påtaglig. Du kan se segelbåtar förstås, men också fiskebåtar och skutor. Att ön länge varit ett fiskeläge går inte att ta miste på, inte minst på restaurangmenyerna. Du kan även köpa färsk fisk i fiskaffären. Här kan du vandra Skärgårdsleden och även båtluffa mellan de omkringliggande öarna: Björkö, Fotö, Grötö, Hyppeln, Hälsö, Hönö, Kalvsund, Knippla och Rörö. Närheten till Göteborg gör att du enkelt hinner besöka Sveriges näst största stad.
7. Varberg
I Varberg hittar du det berömda kallbadhuset från 1900-talets början. Det finns även ett varmbadhus från 1925. Varberg var alltså en ort man åkte till för att bada. Så även idag, men förutom svalkande bad kan du besöka Varbergs fästing – med vallgrav och allt. Borgen har anor från 1200-talet, men har byggts ut i omgångar under 1500- och 1600-talen. Den som vill kan övernatta i fästningen, som även varit fängelse, och som inhyser Hallands kulturhistoriska museum. På museet kan du bland annat se den omtalade Bockstensmannen som bar de bäst bevarade 1300-talskläderna i Europa när han hittades 1936.
8. Falkenberg
Falkenberg har vi skrivit om förut på grund av de fina badmöjligheterna på Skrea strand, som bara är en av många fina stränder. Sandstränderna är tillsammans 13 kilometer långa – och sträckan blir ännu längre om man lägger till kustremsan med klippor. Kort sagt, vad gäller bad kan Falkenberg verkligen leverera! Den som hellre vill shoppa än bada kan inte missa Gekås i Ullared. Med bil kör du från Falkenberg till Gekås på 40 minuter! I övrigt bjuder staden på många vackra byggnader, sevärdheter och utflyktsmöjligheter. När du ändå är ute och kör kan du passa på att utforska Hallands vackraste väg.
… I Falkenberg kan du även hyra bil hos SIXT.
9. Ängelholm
I och omkring Ängelholm finns mycket vacker natur att utforska och njuta av. I Halland finns det mer än 190 olika natur- och kulturreservat, varav Ängelholms strandskog ligger närmast till. Hit är det bara ca 5 km från centrala Ängelholm. Förutom sol och bad kan du vandra här, paddla kanot eller titta på fåglar. Den som är intresserad av gamla kyrkor hittar många att besöka i Ängelholm, och UFO-monumentet påminner om en annan typ av “andlig kontakt”. Om du vill stanna i stan kan du ta med barnen till Hembygdsparken. Där finns det djur och stor lekplats samt flertalet museer att utforska om det är dåligt väder.
… I Ängelholm kan du så klart hyra bil hos SIXT.
10. Höganäs
Höganäs är sedan länge känt för sina bruksföremål i stengods och keramik. Den typiska glansen och färgen i glasyren skapade man med hjälp av järnpulver som produceras än idag. På Höganäs museum kan du lära dig mer om historien bakom och beskåda samlingarna. I området runt Kullaberg, ca 1,5 mil norr om Höganäs, ligger det tre vingårdar. Halvön har blivit Sveriges nya vindistrikt och framställer egna prisbelönta viner sedan snart 20 år. Du kan givetvis komma till vingårdarna för vinprovning och en bit mat, men på Arilds Vingård kan du också övernatta på hotellet eller testa “glamping”.