Den som någon gång kört bil eller åkt buss längs E4:an, oavsett riktning, har med all säkerhet passerat mer än en vägkrog. Svenska vägkrogar är främst kända för att servera snabblagad husmanskost och grillmat. Läget vid E4:an, eller andra större vägar, gör att många bilister stannar till för att äta, gå på toaletten eller ta en kaffe inför nästa körsträcka. Sommartid är “husvagnsfolket” på väg och i coronatider är en bilsemester i Sverige en god idé. Vi tipsar om var du kan ta paus!
Upptäck Sverige med en hyrbil från SIXT
Vägkrogar har en lång historia
Man kan tro att de moderna vägkrogarna är importerade från 1950-talets USA, framför allt på grund av menyn, den höga musiken och estetiken, men fenomenet har längre anor än så. Redan på medeltiden fanns det gästgiverier och värdhus längs vägarna i Sveriges land. Varhelst folk befann sig på resande fot dök det upp små vattenhål. Man erbjöd förfriskningar för både herre och häst, vilka var de som främst färdades längs vägarna på den tiden. Hästarna fick vatten, men “herren” drack troligtvis starkare drycker. Här följer ett citat som ger oss klarhet i vad som stod på dåtidens meny:
Gästgiverierna trakterade sina gäster med salt kött, brännvin, svagdricka och hårt bröd. Ibland kunde värden också fresta med mjölk, ägg eller härsket smör.
Källa: Populärhistoria
Vägkrogar och vanliga menyer
De flesta vägkrogar i Sverige har liknande menyer av snabbmatskaraktär. Det är ju inte meningen att man ska stanna så länge. Ändå har vissa valt att ha en lyxigare eller mer hälsovänlig profil. Här listar vi 5 olika vägkrogar – utan inbördes ordning – som du hittar från norr till söder längs E4:an. Alla faller kanske inte perfekt in under rubriken “vägkrog”, men fungerar utmärkt att stanna till vid när du reser med bil. Det går även att boka rum och övernatta!
Vi tipsar om…
1. Ralph Lundsten-gården
Ralph Lundsten-gården ligger i Ersnäs, mellan Luleå och Piteå. Här har Ralph Lundsten, den världsberömda kompositören av elektronisk musik, vuxit upp. Idag är ladugårdsbyggnaden ombyggd till gourmetrestaurang och café med en meny upptagen i The White Guide. När du är här kan du se en mindre utställning om Lundsten, och om du behöver övernatta finns det både rum i den ståtliga Norrbottensgården, samt en så kallad Farm house apartment i ladugården.
.www.ralph-lundstengarden.com
2. Dockstabaren
Dockstabaren i Docksta, på Höga kusten mellan Örnsköldsvik och Härnösand, är en institution. Här har svenskarna tagit paus på bilsemestern sedan 1950-talet (på nuvarande plats sedan 1970) och beställt klassiker som köttbullar, rödspätta, och spagetti med köttfärssås. Det går även att äta grillat, och den mer hälsomedvetna kan välja skinksallad. Menyn saknar alternativ för vegetarianer/veganer, men fråga i köket. Boka stuga, enkel- eller dubbelrum om du vill övernatta, och pool finns att tillgå på sommaren.
.www.dockstabaren.se
3. Axmar Brygga Havskrog
Axmar Brygga Havskrog ligger i Axmarbruk på östkusten, strax norr om Gävle. Bruket har en gedigen historia med rötter i 1600-talet. Havskrogen ligger dock i en byggnad som användes till förvaring av stångjärn och säd. Vackrare plats och utsikt för man leta efter. På menyn står “havets frukter”, det vill säga du kan äta många sorters fiskrätter här. Det finns även andra rätter och vegetariska alternativ. Boka bord är en nödvändighet, och har du med dig husvagnen finns det ställplatser att hyra.
.axmarbrygga.se
4. Ombergs turisthotell
Ombergs turisthotell i Ödeshög vid Vättern (mellan Vadstena och Gränna) är ett riktigt litet guldkorn. Hotellets historia går tillbaka till 1892, men nuvarande byggnad är från 1914. Författaren Ellen Key hade ett finger med i hotellbygget och hennes hem “Strand” ligger inte långt härifrån. På Ombergs turisthotell kan du koppla av i vacker miljö. Matfilosofin kretsar kring närodlat och hemlagat. Boka en lunchpicknick och utforska närområdet. Behöver du övernatta har pensionatet totalt 28 bäddar att erbjuda.
.ombergsturisthotell.com
5. Wärdshuset i Bredaryd
Wärdshuset i Bredaryd ligger mitt i djupaste Småland. I höjd med Värnamo tar du av från E4:an och kör ca 2,5 mil västerut. Värdshuset i skotsk stil har ett eget bryggeri. Eftersom alkohol och bilkörning inte hör ihop bör du boka in åtminstone en övernattning – eller varför inte en helg? Boka paketet “Fredagsmys” eller slå på stort med “Stora helgpaketet”; boende samt ölprovning och allt från enklare plockmat till fullstora middagar ingår. Vegetarianen kan få det svårare eftersom värdhuset har en tydlig köttprofil och tar nötkött och lamm från närliggande gårdar.
.wardshusetbredaryd.se
Boka bord och rum innan avresa
I dessa osäkra coronatider är det bäst att ringa och kolla öppettider, menyer och serveringsregler innan du ger dig ut på vägarna. Vissa matställen tar bara emot förbokade gäster, och vid övernattning är det även under lågsäsong säkrast att boka rum i förväg.
Om du kombinerar resan med semester och avkoppling kan du hitta fina erbjudanden och rabatter hos våra samarbetspartners.
Rabatter för SIXT-kunder i Sverige
Text: Ingrid Carlsson