Till våra världsarv, som utnämns av UNESCO, räknas platser som på något sätt är unika och värdefulla för hela mänskligheten. Dessa platser strävar man efter att bevara till eftervärlden. I Sverige finns så många som 15 världsarv spridda över hela landet. Vi tittar närmare på 5 av dem. Det är platser som går att besöka året om.
Det är UNESCO:s världsarvskonvention som utnämner världsarven, men vem som helst kan nominera en plats, en byggnad eller vad det än gäller. Förutom byggnadsverk och historisk platser finns även unika naturmiljöer på listan, som Laponia och södra Ölands odlingslandskap. Eftersom vintern är på gång valde vi fem världsarv där det finns möjlighet att gå in och värma sig på caféer och liknande. Då kör vi!
Världsarv 1: Hansestaden Visby
Visby är välkänd som medeltidsstad, men hur är det som Hansestad? Gotland blev tidigt en viktig handels- och marknadsplats. Redan på 1100-talet hade vikingarna sett fördelarna med Visby och byggt upp en betydande handelsstad. På 1200-talet var det den yngre Hansans tur att vidareutveckla staden. Förutom ringmuren finns här ståtliga kyrkor, stenhus, bevakningstorn och ett medeltida gatunät att upptäcka. Besök Visby under lågsäsongen om du vill slippa trängas.
Under Medeltidsveckan, som infaller varje år, går det att uppleva Visby i sin glans dagar. Ja, då Hansan var med och byggde upp den arkitektur vi kan njuta av än idag. Läs mer om Visby och Gotlands historia.
www.gotland.se/varldsarv
Världsarv 2: Gammelstads kyrkstad i Luleå
Gammelstads kyrkstad i Luleå är precis rätt plats för en julmarknad. Mysfaktorn är hög, speciellt när ljusen får det att gnistra i den vita snön! Idag finns det drygt 400 kyrkstugor i Kyrkstaden. De äldsta är troligen från sent 1700-tal, men de allra första uppfördes redan på 1500-talet. Stugorna byggdes för att långväga resenärer skulle kunna övernatta inför kyrkobesöket i Nederluleå kyrka på söndagen. Kyrkan stod klar år 1492 och är smyckad med vackra målningar i Albertus Pictors anda.
Kyrkstugorna är till största delen privatägda, men är ofta öppna på storhelger. Förutom stugorna och kyrkan går det att besöka Betelkapellet, Sockenstugan (1700-tal), ett gammalt gästgiveri (1800-tal), Separatiststugan, Sockenmagasinet och Kaptensgården.
www.visitgammelstad.se
Världsarv 3: Drottningsholms slottsområde
Vi går från koja till slott, och inte vilket slott som helst. Drottningholm är unikt på många sätt. Det nuvarande slottet uppfördes på 1600-talet och är Sveriges bäst bevarade från den tidsperioden. Slottet räknas som “drottningarnas slott” eftersom drottning Hedvig Eleonora lät bygga det och Lovisa Ulrika fortsatte att utveckla det. Det var även tack vare Lovisa Ulrika som den världsberömda Drottningsholmsteatern kom till. Räkna ett besök på Drottningholm som en heldagsutflykt!
Världsarvet omfattar även slottsparken, slottskyrkan, det intilliggande lustslottet Kina, området som kallas Kanton, samt en del av förstaden Malmen. Man erbjuder för övrigt guidade turer på teater Confidencen, ett annat namn på Drottningsholmsteatern.
www.kungligaslotten.se
Världsarv 4: Hällristningarna i Tanum
Vi tar ett skutt långt tillbaka i tiden. Närmare bestämt till perioden 1800−500 år f.Kr. Någonstans där uppkom de fantastiska hällristningarna som fortfarande går att beskåda i Tanum, Bohuslän. Det finns tusentals inristade bilder och de är fortfarande i förhållandevis gott skick. Kombinera besöket med ett stopp på intilliggande Vitlycke Museum som även är besöksmålscenter. Här kan du lära dig mer om ristningarna och bronsåldern, för att bara nämna några saker.
På Vitlycke Museum kan du se utställningar, prova på pilbågskytte, gå en tipspromenad eller delta i hällristningsbingo. Du kan fylla på energi i Café Bronze och köpa med dig souvenirer i Rock Art Shop.
www.vitlyckemuseum.se
Världsarv 5: Örlogsstaden i Karlskrona
Världens bäst bevarade örlogsstad finns i Karlskrona. En örlogsbas var speciellt viktig för Sverige under stormaktstiden på 1600-talet. Man måste kunna försvara alla landvinningar, till exempel Finland och de baltiska länderna. I världsarvet ingår ett örlogsvarv, örlogshamnen, flertalet imponerande befästningar, och förutom den civila och den militära staden även diverse anläggningar som hjälpt till att försörja den marina basen. Avsätt mycket tid för besöket och ta med kameran!
Den som vill kan gå en guidad tur på Trossö och se den moderna marinbasen som är verksam än idag. Intressanta världsarvsklassade byggnader är bastionen Aurora, bataljonerna af Trolle och Sparre, olika befästningar, flera kyrkor, parker, och mycket mer.
www.orlogsstadenkarlskrona.se
Det var allt vi hade att bjuda på, men du kan fortsätta att botanisera bland de svenska världsarven med hjälp av nedanstående lista.
Alla 15 världsarv i Sverige:
- Birka och Hovgården
- Drottningholms slottsområde
- Engelsbergs bruk
- Falun och Kopparbergslagen
- Gammelstads kyrkstad
- Grimeton radiostation
- Hansestaden Visby
- Hällristningsområdet Tanum
- Hälsingegårdarna
- Höga kusten och Kvarkens skärgård
- Laponia
- Skogskyrkogården
- Struves meridianbåge
- Södra Ölands odlingslandskap
- Örlogsstaden Karlskrona
Text: Ingrid Carlsson
Översta bilden: Gammelstads kyrkstad / Foto: Susanne Lindholm för Gammelstad Visitor Center