
När vi skrev artiklarna i serien över de största svenska öarna föll även blicken på Åland. De är inga svenska öar, men är ändå väl värda att berätta mer om. Den självstyrande ögruppen med eget parlament ligger mitt emellan Sverige och Finland. De har sitt eget hav i väster, Ålands hav, men omges av Bottenhavet i norr och Egentliga Östersjön i söder. Så här kommer den – som en extra bonus – artikeln om Åland.
Åland har alltså ett strategiskt läge, mitt emellan Sverige och Finland. Man har en övervägande svensktalande befolkning som är stolt över sitt svenska arv. Öarna är unika på många sätt, inte minst på grund av att de är en icke-militärisk zon. Sedan 1917 åtnjuter man självständighet från Finland, men ingår i samma skattesystem och berörs av vissa lagar inom rättsväsendet, tullsystemet, gränsbevakningen och liknande. I övrigt har man självstyre på Åland, och med det följer ett eget parlament, en egen flagga, ett eget polisväsende samt åländska frimärken. Valutan däremot, den är euro. EU har en viktig del i ögruppens goda ekonomi.

Att se och uppleva på Åland
Det finns 6757 öar inom Ålandsregionen och huvudstaden Mariehamn ligger på Fasta Åland. Liksom på öarna i de svenska östra och västra skärgårdarna är Ålands natur speciell. Du kan uppleva klippor och skär, hav förstås, och ett landskap som präglats både av orördhet och odlingar. Stora områden är naturreservat. Här vilar naturen på en grund av röd granit, istället för kalksten som på Öland och Gotland. Röd granit används också vid vägbyggen så bered dig på att färdas på röda vägbanor. Tänk även på att Allemansrätten inte är exakt som den i Sverige!
Naturvandringar på Åland
Bästa sättet att komma nära naturen är att vandra. Även kanot- och cykelfärder är att rekommendera för att riktigt kunna ta in den åländska naturprakten. Det finns tre fina vandringsleder som är mellan 10 och 60 km långa: Lemlandsleden (25 km) och Sadelinleden (60 km), samt Sankt Olofs sjöled som är en del av en längre pilgrimsled mellan Finland och Sverige. Den startar i Åbo på finska fastlandet, går via Ålands skärgård och ansluter sedan till flera andra leder i Sverige. De här aktiviteterna, och många fler, är del i Ålands hållbara strategi som man satsar hårt på. Andra hållbara aktiviteter är fågelskådning och discgolf.

Kastelholms slott och fängelsemuseet ❄️
Åland har en gedigen historia, men bara ett medeltida slott. Det byggdes i slutet av 1300-talet och ligger på Kastelholm som tidigare var en ö. Landhöjningen har dock sett till att den numera har kontakt med Fasta Åland. Slottet höll på att brinna ner under 1700-talet, men är tack vare restaureringar i gott skick för att vara en ruin. Svenska intressen på Åland har värnats av bland annat Gustav Vasa, som använde Kastelholm som jaktslott, och hans son och arvinge Erik XIV satt fängslad här ett tag. Idag kan du besöka slottet, Jan Karlsgårdens friluftsmuseum och fängelsemuseet Vita Björn på samma gång. Då får du uppleva Åland under olika tidsperioder, samt se hur det var att sitta fängslad under 1700-talet och framåt.
Ålands Fotografiska Museum
Om du söker en lite udda upplevelse under Ålandsbesöket så kan du bege dig till Ålands Fotografiska Museum. Här finns mycket av det analoga bevarat, såsom kameran som användes av Fritiof Nansen under en polarexpeditionen med skeppet Fram (1893–1896). Du kan även se vad polisen använde för fotoutrustning förr när de skulle avbilda bovar. I anslutning till museet finns en liten presentbutik, Benitas bod, och Café Lumière. Den som gillar att spela boule kan ta sig en omgång på museets boulebana.

Ålands sjöfartsmuseum och fartyget Pommern ⚓
Med tanken på Åland strategiska position så har ögruppen förstås en gedigen sjöfartshistoria. På Ålands sjöfartsmuseum kan du lära dig mer om segelfartyg som länge var det viktigaste transportmedlet till och från öarna. Åland hade faktiskt den sista aktiva segelfartygsflottan i världen innan den lades ner 1949. Fram tills dess seglade fartygen jorden runt årligen. I Mariehamn finns ett välbevarat segelfartyg som du kan besöka. Det byggdes 1903 vid ett skotskt varv och fick namnet Pommern. Skeppet kom 1923 i Ålands ägo och användes fram till 1939. Du kan gå ombord och undersöka de olika däcken, samt lära dig mer om besättningens vardag. När du väl är nere i hamnen kan du utforska Sjökvarteret och fler intressanta sevärdheter.
Barnens Åland
Förutom badstränder och äventyrsbad kan det vara roligt att se något nytt. Barn som gillar spänning älskar Brandkårsmuseet i Hammarland. Förutom tjugotalet riktiga brandfordon att beskåda så kan barnen köra sin egen brandbil. De får till och med prova på att spruta vatten med en byspruta! Om det inte är äventyrligt nog så borde gocart på ÅMK Karting få hjärtat att pumpa snabbare. För den som är kortare än 150 cm finns det en barnbana. Gillar du att klättra i träd kan du ta dig till Flowpark och prova deras repbanor. Det finns banor för så gott som alla åldrar, men respektera vikt- och längdgränserna.

Mat i toppklass
Matkulturen tar ålänningarna på stort allvar. Det är lokalproducerat som gäller och det finns vingård, ölbryggeri, mejeri och karamelleri – för att bara nämna några saker. Den som vill äta gott kan söka rätt på mästerkocken Michael Björklund och hans Smakbyn. Björklund är dessutom stolt vinnare av Robinson 2020. På Amalias Limonadfabrik framställer de läskande drycker av inhemska frukter och bär, samt glögg och julmust. Föredrar du öl ska du hälsa på hos Hantverksbryggeriet Stallhagen där ölen inte filtreras utan centrifugeras. På Pub Stallhagen kan du äta en matbit också. Här erbjuds ett fåtal rätter beroende på fångsten för dagen. Och på Ålands Karamelleriet kan du köpa och äta gammeldags karameller i stil med Grännas polkagrisar. Perfekt som efterrätt!
Kulturen på Åland
Till sist tittar vi på kulturen på Åland. Det finns många gallerier, kyrkor, och kulturella mötesplatser. Den främsta knutpunkten är Ålands Konstmuseum som i sina samlingar visar upp öarnas konstnärliga bredd. Den gedigna hantverkstraditionen lever vidare och du kan besöka keramiker, konstnärer med flera. Några av dem samlas inom föreningen Ålands Slöjd & Konsthantverk. På Teater Alandica skapar man egna musikteaterföreställningar. Teatern inhyses i Alandica Kultur och Kongress där man välkomnar både affärsvärlden och kulturella gästspel av olika slag. På Åland är den övriga världen aldrig långt borta.