
Den som vill gå på julmarknad behöver inte bege sig utomlands till platser vi skrivit om i Frankrike och Europa. Det finns massor av julmarknader inom Sveriges gränser. Säkert på din egen ort. Vi har valt ut några julmarknader i Sverige, både i norr och söder (utan inbördes ordning), som du kan besöka före jul.
- Julmarknad i Gamla stan i Stockholm
- Julmarknad på stadshustorget i Kiruna
- Julmarknad vid Falu Gruva i Falun
- Julmarknad på Liseberg i Göteborg
- Julmarknad på Nordanå i Skellefteå
- Julmarknad på Skansen i Stockholm
- Julmarknad i Gammelstad utanför Luleå
- Julmässan på Huseby Bruk i Småland
- Julmarknad på Jamtli i Östersund
- Julmarknad på Fredriksdal i Helsingborg

1. På Stortorget i Gamla Stan
- Plats: Stortorget i Gamla stan, Stockholm
- Pågår mellan den 19 november och den 23 december 2022, kl. 11‒18
- Inträde: Gratis
Gamla stan i centrala Stockholm är hemtrevlig oavsett årstid, men när doften av pepparkakor och glögg slår emot dig, då infinner sig julkänslan direkt. Stortorget kantas av färgglada kulturminnesmärkta hus som en vacker bakgrund till marknaden. Det är lätt att färdas tillbaka i tiden och man kan nästan se Bellman skynda fram över kullerstenarna på väg till närmsta krog.
Marknadsstånd och bodar bjuder ut varor såsom hemstöpta stearinljus, ullprodukter och fina julklappar till nära och kära. Den fantastiska julgranen och julbelysningen skapar en magisk atmosfär.

2. I Kirunas nya stadskärna
- Plats: Nya Stadshustorget, Kiruna centrum
- Pågår den 26 och 27 november, samt den 3, 10, 17 och 18 december
- Inträde: Gratis
Kiruna håller som bekant på att flyttas och i år är första gången julmarknaden anordnas i den nya delen av staden. Förutom utomhus finns det marknadsstånd inne i foajén på Aurora kultur & kongress. Om du i Gamla stan i Stockholm kan känna historiens vingslag så är det tvärtom i Kiruna. Här får du se framtiden med egna ögon. Passa på att bekanta dig med den nya delen av Kiruna och ta farväl av det som fortfarande går att besöka i den gamla delen.
Julmarknaden bjuder som väntat på traditioner. Här tummar man inte på julstämningen. Smaka på ortens specialiteter, handla fint hantverk och beundra Vinterparken skapad av konstnärerna Arne Bergh och Sofi Ruotsalainen.

3. Världsarvet Falu Gruva i Falun
- Plats: Falu Gruva, Gruvplatsen 1 i Falun
- Pågår den 4 december mellan klockan 10‒17
- Inträde: 40 kr, gratis för barn under 16 år. Läs mer
Om du bor i Dalarna eller har vägarna förbi Falun, då måste du bara stanna till och njuta av julmarknaden vid världsarvet Falu Gruva. Vid dagbrottet Stora Stöten kan du uppleva en julmarknad med gammaldags stämning. Varor med gamla anor, såsom vantar, strumpor och mössor i ren ull, traditionellt julgodis, halmbockar och granriskransar, kan du köpa i marknadsstånden.
Musikkonservatoriets kör förhöjer julstämningen ytterligare genom att bjuda på en hel knippe kända julsånger. Barnen kan träffa tomten och överlämna sina önskelistor, och blir du hungrig finns det många smarriga rätter att välja mellan.

4. Nöjesparken Liseberg i Göteborg
- Plats: Lisebergs nöjespark i Göteborg
- Pågår mellan den 26 november och den 24 december 2022
- Inträde: 125-175 kr. Gratis för barn under 110 cm. Läs mer
Liseberg är en stor nöjespark i Göteborg och varje jul förvandlas den till en ännu mer magisk plats. Metervis av ljusslingor gör att träden, marknadsstånden och ja, hela området glittrar. Girlander av murgröna och röda rosetter pryder varje karusell. På marknaden kan du köpa hantverk och andra julklappar samt mumsa på varma våfflor.
Och gillar du åkattraktioner har du förstås kommit helt rätt. Det finns till och med en speciell julkarusell. Förutom karuseller och berg-och-dal-banor kan du se spektakulära ljusshower och föreställningar på is. Barnen kan titta in i tomtens verkstad eller hälsa på i Kaninlandet. Ett besök på Liseberg i juletid är minnesvärt för hela familjen.

5. Nordanåområdet i Skellefteå
- Plats: Nordanå kulturområde i Skellefteå
- Pågår den 4 december 2022 (den andra advent varje år)
- Inträde: Gratis
Julmarknaden på Nordanå kulturområde är en tradition som infaller den andra advent varje år. På området står flertalet gamla kulturhistoriska byggnader, och Nordanå skapades för att efterlikna Skansen i Stockholm. Julmarknaden brukar bre ut sig lite här och var mellan husen. Räkna med mycket hantverk, hemgjort och hembakt.
Skellefteå i Västerbotten är nog den stad i Sverige som växer mest just nu. Befinner du dig i krokarna ska du absolut stanna till och se vad “schtaaan” har att erbjuda. Förutom julmarknaden bör du hinna med ett besök i nybyggda SARA Kulturhus i centrum. En av världens fem högsta träbyggnader!

6. JULMARKNAD PÅ SKANSEN
- Plats: Skansen på Djurgården
- Pågår från den 25 november till den 18 december, fredag till söndag kl.10‒16
- Inträde: 220 kr för vuxna, 70 kr för barn 4‒15 år. Läs mer
När vi ändå pratar om Skansen så kan vi passa på att nämna den gemytliga julmarknaden. Om det snöar i Stockholm blir staden extra julfin. Inte minst kulturområdet och friluftsmuseet Skansen, vars julmarknad har långa traditioner. Den första gick av stapeln redan 1903. Här står marknadsbodarna i gammal stil uppradade och du kan shoppa hantverk, egentillverkade julkort, juldekorationer och mycket mer.
Du kan även här äta norrländska delikatesser, såsom rökt ren- och älgkött, eller köpa nygräddat bröd i bagarstugan. Du kan också se på när hantverkarna demonstrerar olika hantverk, eller leka ringlekar och dansa runt julgranen. Med parollen “Julen börjar på Skansen” bjuder man också på ett gediget julprogram.

7. Gammelstads kyrkstad, Luleå
- Plats: Gammelstads kyrkstad utanför Luleå
- Pågår den 3 och 4 december 2022, kl.12‒16.
- Inträde: Gratis
Om du vill besöka ännu ett världsarv, då ska du styra kosan mot Luleå och Gammelstads kyrkstad. Under en helg i december arrangeras här en traditionell och gammaldags julmarknad. Miljön, med Nederluleå kyrka från 1492 och de gamla kyrkstugorna, ger marknaden ett extra lyft. Om du stillar dig för ett ögonblick förflyttas du till en annan tid. Kanske så långt tillbaka som 1500-talet, då de äldsta stugorna uppfördes.
På julmarknaden deltar ett sjuttiotal utställare och de säljer allt från lokalt konsthantverk till hemlagade delikatesser. Precis som det ska vara. Yngre besökare kan hälsa på jultomten och hans fru, lyssna på sagor eller åka häst och släde.

8. Huseby Bruk i Småland
- Plats: Huseby Bruk i Grimslöv
- Pågår i november varje år
- Inträde: 80‒120 kr för vuxna, barn under 12 år gratis. Läs mer
Det går inte att lista julmarknader i Sverige utan att nämna julmässan på småländska Huseby Bruk. Det är här som Nordens största julmässa äger rum. Mässan håller delvis till inomhus så att du kan strosa runt bland cirka 130 marknadsstånd i sammanlagt 11 olika lokaler. Tyvärr är vi för sent ute med informationen i år, men det kommer ju fler jular…
Även här hittar du unikt konsthantverk och allehanda godsaker lagade av småskaliga matentreprenörer. Låt dig väl smaka av deras produkter. Vad beror förresten julstämningen på? Kan det vara de 500 marschallerna och 200 julgranarna som lyser upp bruket varje kväll!? Ja, det är frågan 😉
9. Jamtliområdet i Östersund
- Plats: Jamtli Frilufts- och Nationalmuseum, Museiplan 2 i Östersund
- Pågår fredag 2 december kl.14–20, lördag 3 december kl.11–18 och söndag 4 december kl.11–17.
- Inträde: 120 kr för vuxna, gratis för barn upp till 18 år (i målsmans sällskap). Läs mer
Den traditionella julmarknaden på Jamtli i Östersund har en underbart julig atmosfär. Frilufts- och Nationalmuseum Jamtli är faktiskt känt som Sveriges julmuseum. Flanera runt bland snötäckta, flera hundra år gamla, kulturhistoriska byggnader på friluftsmuseet.
Botanisera sedan bland utbudet av varor hos mer än 200 försäljare. Äkta hemslöjd och annat slags hantverk går att köpa på julmarknaden. Och har du tur kanske du till och med träffar på Jamtli-tomten.

10. Jul på Fredriksdal i Helsingborg
- Plats: Gisela Trapps väg 1 i Helsingborg
- Pågår fredag 2 december kl.13–19, lördag 3 december och söndag 4 december kl.11–18.
- Inträde: 120 kr, gratis för unga max 18 år (upp till 16 år i målsmans sällskap). Läs mer
Den som tittat på nyårsrevyerna från Fredriksdalsteatern i Helsingborg känner även till Fredriksdal. Här har vi ännu ett friluftsmuseum med egen julmarknad. Fredriksdal är vida känt för sina förtjusande parker och trädgårdar. Förutom den ståtliga herrgården finns det en mängd gamla byggnader, exempelvis timmersågen och vattenkvarnen med benstamp.
När julmarknaden drar igång tänds tusentals juleljus, julgranarna gnistrar och glimmar, och de stiligaste juldekorationerna pryder området. Hundratalet marknadsstånd bullar upp med nybakat bröd, handstöpta ljus, hantverk och förstås skånsk julmat. Dans kring julgranen och kel med getterna står också på menyn, och vill du träffa tomten har du kommit alldeles rätt.