Låt oss presentera Stockholm, Sveriges huvudstad. Om du inte känner till denna vackra stad så tänkte vi berätta kort om vad du kan se och uppleva här. Stockholm har en lång och gedigen historia som märks på de många och välbevarade byggnaderna. Ta en sväng runt centrala Stockholm med oss!
Stockholm har länge varit “Sveriges framsida”. Redan 1436 fick den stadsrättigheter och 1634 utsågs den officiellt till huvudstad. Därmed har Stockholm blivit ett självklart resmål för besökare från när och fjärran. Just läget, med mycket vatten runt omkring och i staden, har gett den smeknamn som “Nordens Venedig”, och på grund av läget vid sjön Mälaren kallas den även för “Mälardrottningen”. En sak är säker, alla besökare berörs av dess skönhet. Välkommen till Stockholm!
🇸🇪 Kungliga slottet
🇸🇪 Gamla stan
🇸🇪 Vasamuseet
🇸🇪 Skansen
🇸🇪 Södermalm
Se det bästa av Stockholm
Som för de flesta städer, länder och platser har Stockholm förstås en uppsjö av sevärdheter, upplevelser, aktiviteter och annat trevligt att erbjuda. Vi har valt ut de 10 allra vanligaste besöksmålen för dig som kanske aldrig varit här. Tio “måsten” på bucketlistan, om du vill ta del av det speciella med vår huvudstad.
Kungliga slottet 👑
Hitta hit: T-bana till Gamla stan eller Kungsträdgården. Buss till Slottsbacken eller till Riddarhustorget. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Inträde: Beror på vilka utställningar du vill se. Läs mer här
Öppettider: Beror på årstid. Läs mer här
Sverige har länge varit en monarki, i över 1000 år faktiskt, och sedan 1200-talet pryder Stockholms slott, eller Kungliga slottet som det kallas officiellt, sin plats på Stadsholmen. Numera bor inte kungafamiljen här, men de utför sina uppdrag från kontoren och de fantastiska paradrummen.
På slottet finns flera utställningar och representationsvåningar att besöka. Du kan bland annat titta på ovärderliga skatter i Skattkammaren. Spännande kungliga föremål hittar du i intilliggande Livrustkammaren. Och så kan du uppleva bytet av högvakten flera gånger om dagen ute på borggården.
Gamla stan 🏛️
Hitta hit: T-bana till Gamla stan. Buss till Slottsbacken eller till Riddarhustorget. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Inträde: Beror på vad du vill besöka. Affärer har oftast normala öppettider.
Öppettider: Området är alltid öppet
Det var här allting började. Gamla stan är Stockholms välbevarade medeltida stadskärna, ja faktiskt en av de bäst bevarade i Europa. De flesta byggnaderna här har högt kulturhistoriskt värde. Bara att gå runt och titta på dem är ett nöje. Besök gärna Mårten Trotzig gränd, den allra smalaste gatan, som bara är 90 cm bred.
Förutom Kungliga slottet hittar du här Storkyrkan och Stortorget. Ingen av dem är särskilt stor längre, men likafullt imponerande. En annan välkänd kyrka är Tyska kyrkan, Sant Gertrud. Alfred Nobel är en välkänd svensk och här i Gamla stan hittar du Nobel Prize Museum.
Vasamuseet ⚓
Hitta hit: Spårvagnen, City linje 7, hållplats Nordiska museet/Vasamuseet. Buss 67, 69 eller 76. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Inträde: Olika priser beroende på ålder. Läs mer
Öppettider: Öppettiderna varierar beroende på årstid. Läs mer
Vasamuseet är något av det mest spännande som finns i Stockholm, i alla fall för den som gillar historia. Skeppet gick på grund direkt vid sjösättningen 1628, vilket förstås var en stor förlust för dåtidens människor. För dagens generationer har händelsen visat sig vara en viktig länk till det förflutna.
Tyvärr kan du inte gå ombord på skeppet, men du kan se det utvändigt. Dessutom finns det flera levande utställningar där du exempelvis får möta Vasas kvinnor och skeppets besättning öga mot öga. Du kan också lära dig med om livet ombord och bärgningen av vraket.
Skansen 🦌
Hitta hit: Spårvagn, linje 7, från T-centralen till Djurgården. Buss 67, 69 eller 76. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Inträde: Olika priser beroende på säsong med mera. Läs mer
Öppettider: Öppettiderna varierar beroende på årstid. Läs mer
Skansen är ett friluftsmuseum och kulturområde med en fin samlingar gamla byggnader. Här kan du se hur man bodde och levde förr i världen. Skansen har också en egen djurpark som främst visar djur som normalt finns på våra breddgrader. I Skansenakvariet kan du se mer exotiska djur, såsom kräldjur av olika slag. På Baltic Sea Science Center kan du lära dig mer om livet i Östersjön. I tankarna finns fiskar, musslor, maneter och andra lokala vattendjur.
Mest känt på Skansen är säkert den berömda Sollidenscenen från vilken Allsång på Skansen och nyårsfirandet sänds i SVT. Kom och var med i direktsändning!
Södermalm 🛍️
Hitta hit: T-bana till exempelvis Slussen, Medborgarplatsen eller Skanstull. Bussar går till hållplatser med samma namn. Det finns flera parkeringshus, till exempel vid Medborgarplatsen.
Inträde: Bostads- och affärsområde med en mångfald av butiker, restauranger med mera.
Öppettider: Varierar beroende på vad du vill besöka.
Södermalm, eller Söder rätt och slätt, har gått från att ha varit det allra fattigaste arbetarkvarteret till att bli rena gräddhyllan. (Den som kan sin Karl-Bertil Jonsson kan gissa sig till hur det var förr.) Idag bor det många stora och kända kulturpersonligheter, politiker och intellektuella i de dyra insatslägenheterna.
Söder är inte bara ett bostadsområde. Här finns trevliga och trendiga butiker, caféer, uteställen och restauranger – framför allt i området som fått det coola smeknamnet SoFo. Du kan även besöka Kvarnen, en krog från 1908 som minner om Södermalms arbetarbakgrund, och mumsa på vällagad husmanskost.
Nationalmuseum 🖼️
Hitta hit: T-bana, blå linje: 10 och 11 till Kungsträdgården. Buss 65 m.fl. till Nationalmuseum. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Inträde: Inträdet till museer var förut gratis, men det ändras under 2023. Boka biljett
Öppettider: Öppettiderna varierar beroende på dag och årstid. Läs mer
Nationalmuseum är ett nationellt museum för konst och design. Här kan du se berömda mästerverk såsom Carl Larssons mäktiga målning Midvinterblot som möter dig redan i entréhallen. Museet inrättades 1792 och är därmed ett av de äldsta europeiska museerna. Samlingarna omfattar verk från 1500-talet och framåt. Visningarna är både tillfälliga och mer permanenta, och finns även på andra platser, till exempel Gustavbergs Porslinsmuseum.
Om du ska besöka Nationalmuseum rekommenderar vi att du avsätter minst en halv dag. I alla fall om du vill och orkar se “allt”. Byggnaden är fylld av statyer, målningar, porslinsfigurer, keramik, grafik och andra föremål, och det tar tid att gå igenom alla utställningarna. Ladda ner museiappen som guide.
Fotografiska 📷
Hitta hit: Närmsta t-banestation är Slussen, och Södermalmstorg för bussar. Begränsade parkeringsmöjligheter vid galleriet, men fler p-platser finns bredvid Viking Line-terminalen.
Inträde: Olika priser beroende på ålder och event. Läs mer
Öppettider: Det är ofta öppet och till sent på kvällen. Läs mer
Fotografiska är ett modernt och levande fotogalleri där man visar foton och annan visuell konst. Grundarna, bröderna Jan och Per Broman, öppnade Fotografiska i maj 2010. Galleriet, inhyst i Stora tullhuset på Söder, i Stockholms Stadsgårdshamn, var en given succé. Idag erbjuder man även workshops och föreläsningar, samt god mat! Stjärnkockar gör ett besök i den ljusa och öppna restaurangen till ett måste.
Genom åren har man visat foto- och videokonst av konstnärer som Anton Corbijn, Jacob Felländer och Sally Mann. Vid invigningen visades en utställning av Annie Leibovitz. Fotografiska finns även i New York och Tallinn, och under 2023 öppnar man ett nytt galleri i Berlin.
Gröna Lund 🎢
Hitta hit: Spårvagn, linje 7, från T-centralen till Skansen eller Gröna Lund. Buss 67 från Karlaplan. Goda parkeringsmöjligheter på parkeringsanläggningen Garnisonen.
Inträde: Olika priser beroende på säsong med mera. Läs mer
Öppettider: Öppettiderna varierar beroende på årstid. Läs mer
Gröna Lund behöver knappast någon närmare presentation. Nöjesparken har varit med bra länge, man slog upp grindarna första gången 1883, men det har funnits nöjesinrättningar på platsen sedan 1700-talet. Något som till och med Bellman vittnat om i sina texter.
Gröna Lund av idag bjuder på en mängd mer eller mindre skojiga åkattraktioner. För den höjdrädda är Fritt fall och Katapulten riktigt läskiga. Det finns tombolastånd och tävlingar där du kan vinna fina priser. Flera barer och restauranger står för förtäringen som gärna är av sorten gatumat, och på de olika scenerna uppträder svenska och utländska artister. En sommar utan ett besök på Gröna Lund är inte fullkomlig.
Långholmen 🔒
Hitta hit: T-banestation Hornstull. Bussarna 4, 54 och 66 stannar i närheten. Gratis parkering i mån av plats. (Fråga efter parkeringstillstånd.)
Inträde: Olika priser beroende på ålder. Läs mer
Öppettider: Öppet alla dagar. Läs mer
På ön Långholmen ligger det gamla fängelset med samma namn, numera ombyggt till hotell, vandrarhem och konferenslokaler. Om du inte bokat annat boende kan du förena nytta med nöje. Under 1700- och 1800-talen kallades Långholmens fängelse för spinnhus. Här inhystes kvinnliga fångar, vars enda brott inte sällan var fattigdom. Från 1850 till 1975 hade fängelset mest manliga interner och många kända namn figurerar på listan över intagna, till exempel Jan Guillou.
När fängelset stängdes för gott revs vissa byggnader. Efter ombyggnationerna av de resterande husen skapades ett fängelsemuseum som du kan besöka. Då får du se hur en cell såg ut när fängelset var i bruk. Utöver museet är ön ett litet kulturellt center med teater och konstgallerier. Det finns även ett strandbad.
ABBA The Museum 🎸
Hitta hit: Spårvagn, linje 7, från T-centralen till Djurgården. Buss 67, 69 eller 76. Begränsade parkeringsmöjligheter.
Inträde: Olika priser beroende på antal personer. Läs mer
Öppettider: Öppettiderna varierar från dag till dag. Läs mer
ABBA är troligtvis de största artister vi haft i Sverige. De slog igenom på allvar med låten Waterloo i Melodifestivalen 1974, och var enormt populära under 1970- och 1980-talen. Många har vuxit upp med musiken och har en personlig relation till den och till gruppmedlemmarna: Agneta, Anni-Frid, Björn och Benny.
ABBA The Museum är roligt för barn eftersom det är interaktivt. Du kan inte bara se utställningar med bandets scenkläder, du kan även sjunga själv! Tack vare ny teknik kan du låtsas vara den femte medlemmen. Virtuellt kan du prova kläderna, ta foton, och stå på scenen tillsammans med ABBA-hologrammen.